Pixabay
StoryEditor

Pomôžu vám dve rúška naraz? Vedci na to majú už jasnú odpoveď

27.02.2021, 16:00
Zdravie
Je už neodmysliteľnou súčasťou našich dní. Úlohou rúška je nás chrániť, no na to, aby spĺňal svoju funkciu, je potrebné ho nosiť v prvom rade správne.

Už pri prvých prípadoch bol na Slovensku nedostatok jednorázových rúšok, ktorý spôsobil menšiu paniku v krajine. Ľudia si tak začali vyrábať vlastné, látkové rúška, ktoré ich ako tak ochránia pred škodlivým vírusom. Pozor, netreba zabúdať na to, že aj keď nám rúško vytvára akúsi bariéru, nie je stopercentným ručiteľom toho, že sa neinfikujete. 

V poslednej dobe však badať čoraz viac ľudí, ktorí nosia dve rúška naraz. Aj keď ich mnohí ľudia považujú za bláznov a toto gesto za prehnanú reakciu, faktom je, že sa taktiež nájdu mnohí, ktorí sa k nim pridávajú. Je to však skutočne potrebné?

Účinnosť rúška

Aby bolo rúško účinné, je potrebné zohľadniť mnoho faktorov. Jedným z nich je jeho pravidelné obmieňanie. Ak používate jednorázové rúška, ich účinnosť sa skracuje na maximálne dve hodiny. Na to, aby ste sa nakazili v miestnosti stačí už len polovica času, ktorá bola priemerom v minulosti - a to sedem minút. Vírusy sa totiž prispôsobujú novým podmienkam a tým pádom mutujú. Výnimkou nie je ani samotný koronavírus, ktorý má hneď niekoľko mutácií - a tým pádom je oveľa nákazlivejší než kedysi. Laicky povedané, vírus chce prežiť, a tak bojuje rovnako, ako my proti nemu. 

Podľa centra na prevenciu chorôb CDC (Centers for Disease Control and Prevention) môžete svoju ochranu skutočne zvýšiť tak, že použijete dve rúška. Dvojitá maska tak vytvorí bariéru, cez ktorú bude mať vírus oveľa väčší problém prebiť sa. Treba však dbať na to, aby boli rúška umiestnené správne. Nesmie do nich z otvorov prenikať vzduch. Odporúča sa tiež, aby ste prv použili látkové rúško a na to jednorázové chirurgické, ktoré obsahuje drôtik na prispôsobenie vašej tváre. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:10