Zdena Studenková
CESNAK
„Ak surový cesnak rozdrvíte alebo rozžúvate, obsahuje zlúčeninu alicín, ktorá má podobné vlastnosti ako penicilín. Tento člen rodiny cibuľovitých je antibiotikum, má protizápalové, antivírusové, antiparazitárne, antimykotické účinky a je antioxidantom. Cesnak obsahuje rôzne vitamíny, živiny, minerálne látky, ktoré sú výborné pre celkovú telesnú pohodu. Nehovoriac o tom, koľko stojí cesnak a koľko návštevy u lekára a lieky.“
Kamila Magálová
MED
„Starovekí Rimania používali med na bojovom poli, kde ním liečili rany a predchádzali infekciám. Civilizácie na celom svete v tom pokračujú a používajú med ako jedno z najlepších prírodných antibiotík, obsahuje antimikrobiálne látky a má protizápalové a antiseptické účinky známe už po tisícky rokov. Enzýmy v mede uvoľňujú peroxid vodíka. Tento proces pomáha telu bojovať proti infekcii a zabraňuje rastu baktérii. Pôsobí upokojujúco na tráviaci systém, med odstraňuje toxíny z krvi a pomáha pečeni pracovať efektívnejšie.“
Zuzana Kronerová
KVASENÁ KAPUSTA
„Mnoho ľudí si neuvedomuje, koľko vitamínu C sa nachádza v kapuste. Jedna šálka kapusty obsahuje 75 % dennej dávky vitamínu C. Kapusta má prirodzené antibakteriálne účinky. Môžete ju jesť čerstvú, nakrájanú v šaláte, vo forme prílohy ako kapustový šalát, piť čerstvú kapustovú šťavu, ktorú si prípadne môžete dosladiť medom. Je skvelá na zlepšenie trávenia, predchádzaniu chorobám a dokonca môže napomáhať pri redukcii váhy.“