shutterstock.com
StoryEditor

Sedem OVERENÝCH tipov, ako zvládnete jarnú únavu ľavou zadnou

15.02.2021, 13:00
Zdravie
Autor:
Diabetikav
O mesiac tu máme prvý jarný deň. Náš organizmus bude po zime vyčerpaný a unavený zo stresov a z chorôb. Poradíme vám, ako sa popasovať s jarnou únavou čo najlepšie.

Dôležitý prísun vitamínu C
„Je veľmi dôležité zvýšiť príjem čerstvého ovocia a zeleniny, nezabúdajte ani na pravidelné pitie čistej vody, ktorú môžete striedať s nesladenými čajmi či so šťavami. Z vitamínov je najdôležitejší prísun vitamínu C. Imunitný systém podporíte užívaním prírodných látok zo skupiny antioxidantov, ktoré zmierňujú pôsobenie voľných kyslíkových radikálov, ako sú vitamíny A, B, C a minerály, selén a zinok,“ radí odborníčka. Pripomína, že organizmus oslabuje a škodí mu fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu. „Snažte sa, pokiaľ je to možné, vyhýbať sa stresujúcim situáciám. Neokrádajte sa o spánok, nájdite si vhodnú relaxačnú metódu, napríklad jogu či autogénny tréning a venujte sa nejakej záľube.“

Ako zvládnuť jarnú únavu

  • Pohybom a cvičením
    Pobyt na čerstvom vzduchu je najúčinnejšou formou, ako predísť jarnej únave. Účinná je už polhodinová prechádzka denne. Pomáhajú aj dýchacie cvičenia. Pohyb dokáže aktivovať takzvané hormóny šťastia (endorfíny), pomáha zrýchľovať činnosť srdca, čím dostávame do mozgu viac kyslíka. Správnym dýchaním zas produkujeme hormón kortizol, ktorý zlepšuje psychický stav.
  • Vitamínmi a minerálmi
    Po dlhšej zime nám chýbajú vitamíny a minerály. Okrem vitamínu D, ktorý získavame zo slnka, je pre náš organizmus najpotrebnejší vitamín C. Nájdete ho v citrusoch, kapuste, brokolici, karfiole či paprike. Doplňte aj vitamíny skupiny B, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú zbaviť sa psychickej a fyzickej záťaže. Z minerálov nezabúdajte na selén, zinok a železo.
  • Vhodnou stravou
    Vyhýbajte sa tučným a ťažkým jedlám, uprednostňujte ľahkú a pestrú stravu. Dôležité sú sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexom – strukoviny a cestoviny. Sacharidové potraviny s vlákninou dodajú vášmu telu životnú silu a zabezpečia aj lepšiu glykémiu. Dbajte na pravidelnosť stravy a jedlo si rozdeľte na menšie porcie.
  • Pravidelným pitným režimom
    Nedostatok tekutín môže spôsobovať bolesti hlavy či kolísanie tlaku. Denne prijmite minimálne dva litre tekutín. Najlepšia je čistá voda, potom aj nesladené čaje a ovocné šťavy.
  • Dostatkom spánku a oddychom
    Na úbytok energie najlepšie pôsobí oddych a dostatočný, aspoň sedemhodinový spánok.
  • Minimalizovaním stresov
    Stres spôsobuje psychickú a fyzickú vyčerpanosť, zaťažuje organizmus a uberá množstvo síl. Proti stresu je účinný pohyb, najmä na čerstvom vzduchu, cvičenie, dostatočný spánok a oddych.
  • Obmedzením pitia alkoholu a fajčenia
    Organizmus oslabuje a škodí mu fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu. Pokúste sa vyhnúť pitiu a aspoň obmedzte fajčenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 09:50