shutterstock.com
StoryEditor

Takto spoznáte život ohrozujúce ochorenie pľúc! Pozor na tieto rizikové faktory

10.02.2021, 17:45
Zdravie
Toto progresívne pľúcne ochorenie bez správnej liečby spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach.

Čo sa deje v pľúcach?
Reakciou ľudského tela na poškodenie je zápal. Ak poškodenie trvá dlho a intenzívne, zápal sa nikdy nevyhojí bez následkov, ale vzniká jazva s väzivovou prestavbou pôvodného tkaniva. Takéto zmeny sa odohrávajú v prieduškách a pľúcach pri ich dlhodobom poškodzovaní vdychovaním škodlivín či pôsobením alergénov. Škodliviny prítomné vo vzduchu vedú k aktivovaniu obranných buniek, ktoré majú za úlohu pohlcovať a zneškodňovať škodlivé látky či alergény. Tie sústreďujú do miesta poškodenia biele krvinky, ktoré sa hromadia v stene dýchacích ciest a prenikajú tiež do hlienu.

Pri tomto ochorení telo produkuje viac hlienu, zhrubnú steny malých dýchacích ciest a nastáva strata rozťažnosti malých dýchacích ciest. Poškodené tkanivo pľúc stráca elasticitu a kyslík sa cez obštrukciu, teda prekážku, čo môže byť napríklad hustý hlien, nedokáže dostať do alveol, v ktorých prebieha výmena kyslíka a oxidu uhličitého.

Ako spoznať CHOCHP?

  • Kašeľ – je typickým prvým príznakom ochorenia. Väčšinou ide o produktívny kašeľ s vykašliavaním hlienov.
  • Dýchavičnosť a chrapot – sú najčastejšími dôvodmi, prečo ľudia vyhľadajú lekára, a sú aj hlavnou príčinou invalidity a vzniku úzkosti.
  • Hlieny – sú charakteristickým symptómom, poškodené dýchacie cesty produkujú omnoho viac hlienov ako tie zdravé.
  • Infekcie hrudníka – vírusové alebo bakteriálne sú u pacientov s CHOCHP častejšie a sprevádza ich ťažší priebeh.
  • Cyanóza – ide o modrofialové zafarbenie kože a slizníc, ale tiež pier, jazyka, líc či spojoviek.
  • Mimopľúcne prejavy – poruchy funkcie srdcovocievneho systému, endokrinného systému, svalového a kostrového aparátu.
  • Iné prejavy sa vyskytujú v podobe únavy či opuchov členkov.

Liečba je ušitá na mieru
V súčasnosti už existujú účinné možnosti liečby, ktoré prinášajú úľavu od príznakov a niektoré dokážu ovplyvniť aj samotnú príčinu ochorenia. CHOCHP je liečiteľná, nedá sa však zvrátiť a poškodenie pľúc, ktoré už spôsobila, sa nikdy nedá celkom vyliečiť. Preto je veľmi dôležité, aby pacienti vyhľadali lekára včas a začali sa účinne liečiť čo najskôr.
„Liečba je na svete, liečba je účinná, ak ju pacient užíva pravidelne, je, ako sa hovorí, ušitá na mieru. A tiež ak zvláda inhalačné techniky. Totiž liečba chronickej obštrukčnej choroby pľúc nie je o tabletkách, ale je o liekoch, ktoré sú v spreji a je treba sa ich naučiť dobre inhalovať,“ dopĺňa docentka Hájková.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 10:13