shutterstock.com
StoryEditor

Takto spoznáte život ohrozujúce ochorenie pľúc! Pozor na tieto rizikové faktory

10.02.2021, 17:45
Zdravie
Toto progresívne pľúcne ochorenie bez správnej liečby spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach.

Chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP) patrí medzi najvýznamnejšie príčiny smrti a každoročne jej podľahne viac ľudí ako rakovine pľúc či prsníka dohromady. „V súčasnosti je na toto ochorenie zameraná o to väčšia pozornosť, keďže pandemický vírus COVID-19 postihuje najmä dýchací systém, v horších prípadoch vyvoláva ťažký zápal pľúc a môže viesť až k úmrtiu pacienta,“ hovorí docentka Marta Hájková, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pneumológiu a ftizeológiu. Ľudia s chronickou obštrukčnou poruchou tak patria do jednej z rizikových skupín.

Život ohrozujúce ochorenie
Chronická obštrukčná choroba pľúc je život ohrozujúce ochorenie pľúc, pre ktoré je typické postupné zužovanie dýchacích ciest. Následkom toho vzduch ťažko prúdi do pľúc a von z nich. Každý výdych, ale neskôr aj nádych je tak pre pacientov čoraz namáhavejší.

„CHOCHP sa začína nenápadne a v počiatočných štádiách má obdobné príznaky ako zvyčajné prechladnutie či zápal priedušiek,“ vysvetľuje Hájková. Na rozdiel od infarktu či mozgovej príhody jej človek nepodľahne náhle, ale vyvíja sa v priebehu niekoľkých rokov. Toto progresívne pľúcne ochorenie bez správnej liečby spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach. Pri príznakoch CHOCHP je treba poznamenať, že bolesť na hrudníku alebo vykašliavanie krvi nie sú príznaky typické pre toto ochorenie.

Rizikové faktory CHOCHP

  • Fajčenie – je jednoznačne najväčším rizikovým faktorom a najčastejšou príčinou vzniku CHOCHP. Výstelku dýchacích ciest cigaretový dym poškodzuje a spôsobuje v nich zápal.
  • Vek – ochorenie postihuje najčastejšie ľudí nad 40 rokov a s vekom sa jeho výskyt v populácií zvyšuje. Priemerný vek v čase stanovenia diagnózy je 67 rokov. Viac ako polovica pacientov je však mladšia ako 65 rokov.
  • Rizikové povolania – napr. ťažba dreva či uhlia, práce v prašnom alebo zadymenom prostredí.
  • Vystavenie škodlivinám – prašné či zadymené ovzdušie, cigaretový dym, vdychované škodliviny z prostredia, organický aj neorganický prach, chemické látky, výfukové plyny, dym z kúrenia či varenia drevom alebo biomasou.
  • Astma – pri astmatikoch je až 12-krát vyššie riziko, že ich postihne CHOCHP.
  • Genetické faktory – rodinný výskyt ochorenia je zriedkavý. Vrodená genetická porucha spôsobuje menej ako 1 zo 100 prípadov CHOCHP.
  • Chronická bronchitída
  • Infekcie dýchacích ciest
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:24