shutterstock.com
StoryEditor

Vírusy a baktérie majú pootvorené dvere. Nedajte zimným ochoreniam šancu!

10.01.2021, 17:45
Zdravie
Prechladnutie, nádcha, kašeľ, angína, chrípka a iné respiračné ochorenia... Chladné dni roka sú ozajstnou skúškou nielen obranyschopnosti nášho organizmu, ale aj našej psychiky.

Prečo sme v chladných dňoch zraniteľnejší? Naše múdro fungujúce telo je nastavené tak, aby sa spoľahlivo chránilo pred „agresormi“, teda rôznymi patogénmi z vonkajšieho prostredia. Ak je však oslabené nesprávnou výživou, vyčerpávajúcim spôsobom života, ale aj chladom, prudkými zmenami teplôt pri prechode do rôznych prostredí, častejším pobytom v interiéroch, kde je prenos infekcií z osoby na osobu ľahší, nedostatkom slnečného svetla a pohybu, vírusy a baktérie majú pootvorené dvere, aby jeho odolnosť vyskúšali. A niekedy, žiaľ, na chvíľu nad naším telom víťazia.

Aké sezónne ochorenia nás najčastejšie trápia?
Prvé miesto v rebríčku „zimných ochorení“ patrí infekciám horných a dolných dýchacích ciest.

Prechladnutie. Príznaky prechladnutia sú nádcha, kýchanie, slziace oči a podráždené hrdlo. Toto ochorenie je obmedzené na horné dýchacie cesty a nie je sprevádzané vysokou teplotou, bolesťami kĺbov a svalov.

Chrípka je vírusovým ochorením a na rozdiel od iných infekcií sa vyznačuje náhlym nástupom choroby a vysokými horúčkami. V našich končinách sa chrípková sezóna začína už od októbra a trvá do konca apríla. Liečba chrípky spočíva v zmierňovaní príznakov podávaním liekov na zníženie telesnej teploty, proti kašľu, bolesti hlavy, proti zápalu dýchacích ciest. A pretože ide o vírusové ochorenie, nelieči sa antibiotikami.

Vírusy a baktérie – pôvodcovia problémov
Okrem prechladnutia a chrípky nás môžu potrápiť aj iné respiračné ochorenia, ktoré sú najčastejšie spôsobené rinovírusmi, adenovírusmi, respiračným syncyciálnym vírusom, prípadne baktériou Mycoplasmapneumoniae.

Adenovírusy spôsobujú bežnú nádchu, bolesti hrdla, zápal priedušiek a pľúc, hnačku a zápaly spojiviek.

Rinovírusy sú pôvodcom známeho ochorenia z nachladnutia – nádchy. Šíria sa ako kvapôčková infekcia a postihujú nosohltan.

Respiračný syncyciálny vírus (RVS) patrí do skupiny vírusov, ktoré u človeka spôsobujú sezónne infekcie dýchacích ciest, prechladnutia a nádchy.

Mycoplasmapneumonia je baktéria postihujúca horné a dolné dýchacie cesty. Prejavom infekcie býva horúčka, nádcha, malátnosť, kašeľ. Môže byť aj príčinou zápalu pľúc.


Kašeľ nie je choroba

Kašeľ dokáže poriadne znepríjemniť život. Nejde však o chorobu, ale príznak viacerých ochorení. Až v 75 % prípadov je pripisovaný bakteriálnej alebo vírusovej infekcii dýchacích ciest. Vo zvyšných prípadoch sa na jeho vzniku podieľajú alergény, znečistenie alebo závažné ochorenia. Jasné však je, že počas chladných dní pokašliavame oveľa viac ako v iných ročných obdobiach.

K respiračným sezónnym zdravotným ťažkostiam sa neraz práve na jeseň a cez zimu pridávajú aj psychické problémy a vďaka zmene stravy z ľahkej letnej na ťažšie stráviteľné typické jedlá chladných dní aj problémy tráviaceho ústrojenstva. Zoznam problémov, ktoré nás môžu cez chladné dni potrápiť, je oveľa dlhší, ale vraví sa, že pripravenému šťastie praje. Vhodnou prevenciou, zdravým životným štýlom a dodržiavaním potrebných opatrení sa im azda dokážete aj vyhnúť.

Ako posilniť telo v boji so „zimnými ochoreniami“?

o Vyhýbajte sa hromadným podujatiam a ľuďom s príznakmi ochorenia.
o Pri prvých príznakoch ochorenia ostaňte doma, aby ste neohrozili ostatných.
o Nosenie tvárových masiek pomáha aj v predchádzaní šírenia infekcií dýchacích ciest.
o Dôkladným umývaním rúk účinne zabraňujeme prenosu infekčných ochorení.
o Ani v chladných dňoch nezanedbávajte pohyb na čerstvom vzduchu.
o Zdravá strava a životospráva sú najväčšími bojovníkmi so sezónnymi ochoreniami.
o Nezabudnite na dostatok spánku a odpočinku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:00