Unsplash
StoryEditor

Skvelá správa! Vedci zistili, že naša imunita po prekonaní koronavírusu trvá o čosi dlhšie

26.12.2020, 10:00
Zdravie
Vedci z Brna prišli na to, ako dlho sú ľudia po vyliečení sa z koronavírusu imúnni.

Už je to takmer rok od momentu, kedy sa koronavírus prejavil aj v Európe. Napriek tomu, že tento smrteľný vírus si za pár týždňov dokázal podmaniť celý svet a ľudia sú do dnešného dňa v karanténe, nemáme o ňom stále presné informácie. Zatiaľ čo vieme, že je k dispozícii očkovacia látka, ktorá sa k priemernému Slovákovi dostane do niekoľkých týždňov, mnoho ľudí rieši jej priebeh, následky a v neposlednom rade aj odolnosť voči ďalšej nákaze.

Práve na poslednú otázku hľadali dlhé mesiace odpoveď vedci z Centra bunkového a tkanivového inžinierstva v Brne, spolu s asistenciou lekárov z Masarykovej univerzity.

Ich výskum, ktorý sa konal na stovke pozitívnych ľudí, ktorí boli otestovaní hneď niekoľkými testami, aby sa dala overiť dôveryhodnosť zdravotného stavu, dokazuje, že aj po šiestich mesiacoch telo človeka obsahuje dôležité imunitné bunky, ktoré by si s covidom poradili oveľa ľahšie ako počas prvej nákazy.

„Podotýkame, že imunita ako taká neznamená, že sa človek nenakazí. Šanca tam stále je, ale vďaka T-bunkám (lymfocytom) sa naše telo s chorobou oveľa ľahšie popasuje, keďže sú nositeľom pamäte – telo si pamätá, že chorobu malo, a tak vírus ľahšie spracuje,“ prezradila pre novinky.cz docentka Irena Koutná, ktorá je vedúcou tohto projektu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 10:09