shutterstock.com
StoryEditor

Trápia vás žlčníkové kamene? Toto ich rozpustí!

17.11.2020, 17:00
Zdravie
Ak vás trápia žlčníkové kamene, toto by ste mali zaradiť do svojho jedálnička.

Čierna reďkovka 

Červenú reďkovku poznáme všetci, o čiernej počujú mnohí možno prvýkrát. Šťava z nej je však zázračná! V roku 2012 sa robil prieskum na myšiach, ktoré mali kamene. Šesť dní im podávali túto šťavu a zistili, že kamene sa značne zmenšili a navyše im klesla aj hladina zlého LDL cholesterolu a triglyceridov, kým hladina dobrého HDL cholesterolu sa zvýšila.

Pepermintový olej

Klinické štúdie ukázali, že pepermintový olej dokáže rozpustiť už existujúce kamene. Mal by sa však užívať ako enterické kapsuly, ktoré prechádzajú až do čreva bez toho, aby sa rozpustili v žalúdku. Je to však dlhodobý proces a nefunguje u každého.

Artičoky

Obsahujú cyanarín a kyselinu chlorogenovú, ktoré stimulujú vylučovanie žlče a pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi. Tým, že sa žlč stále vylučuje, znižuje sa riziko tvorby nových kameňov a zároveň sa rozpúšťa tuk a cholesterol, z ktorého sú kamene vytvorené.

Púpava

Vedci už v roku 1935 zistili, že púpavové listy i koreň stimulujú produkciu žlče pria­mo v pečeni, a to až štvornásobne!  Vďaka tomu môžu byť použité na liečbu zápalu pečene, žlčovodov, ale aj pri rozpúšťaní samotných kameňov.

Chanca piedra

Názov tejto peruánskej bylinky v origináli znamená lámač kameňov. Najčastejšie sa používa pri odstraňovaní obličkových kameňov, kde má až 94-percentnú účinnosť, no funguje aj pri odstraňovaní tých žlčových. Zvyšuje vylučovanie žlče a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu.

Káva

Výskumy ukázali, že muži, ktorí pravidelne pijú 2 – 3 šálky kávy denne, majú o 40 percent nižšie riziko vzniku kameňov. A o 25 percent nižší výskyt kameňov mali ženy, ktoré pravidelne pili štyri šálky denne. Káva totiž tiež obsahuje tuky, ktoré prispievajú k vyprázdneniu žlčníka. Funguje však iba káva s obsahom kofeínu.

Kurkuma

Korenie, prezývané indický šafran, pochádza z južnej Ázie a na liečenie sa používa už 4000 rokov. Za svoje liečivé schopnosti vďačí kurkumínu.  Je vhodná aj pre ľudí trpiacich kameňmi, lebo zvyšuje produkciu žlče. Problémom by bolo, keby sa nám kamienok dostal do žlčových ciest, vtedy by sme sa mali užívaniu kurkumy vyhnúť.

Ostropestrec mariánsky

Svoj názov dostal tento bodliak podľa legendy, že sa listy sfarbili nabielo, keď na ne kvaplo materské mlieko Panny Márie. Na liečbu pečeňových i žlčníkových problémov sa používa už od 16. storočia. Najúčinnejšou látkou je obsiahnutý antioxidant silymarín, ktorý dokáže ochrániť pečeň pred pôsobením škodlivín, dokonca aj pred otravou hubami či alkoholom.

Takisto znižuje riziko žlčníkových záchvatov. Prieskum ukázal, že u ľudí, ktorý jeden mesiac denne prijímali 420 mg silymarínu, sa v žlči znížila koncentrácia cholesterolu, ktorá prispieva práve k vytváraniu kamienkov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 17:02