shutterstock.com
StoryEditor

Navštevuje aj vás nechcený spoločník nazývaný herpes? Toto sú príčiny

12.11.2020, 17:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Nepríjemné a boľavé pľuzgieriky, nepríjemné svrbenie či pálenie. Mnohí z vás to poznajú a tak štyrikrát do roka sa s tým stretnú. Reč je o herpese.

I keď herpes sa môže objaviť na mnohých miestach, najčastejšie sa vytvorí na pere. Nie je to však len estetický problém, ale aj zdravotný. Len čo sa objaví, je jasné, že naše telo je oslabené.

Herpes sa objaví zväčša na hornej pere, ale môže to byť aj na brade, nose či líci. Vytvoria sa pľuzgieriky naplnené tekutinou. Je sprevádzaný nepríjemným svrbením a pálením. Miesto vzniku oparu najprv opuchne, sčervenie, následne vzniknú priehľadné pľuzgieriky, ktoré prasknú, začnú mokvať. Neskôr zhnednú, vysušia sa a vznikne chrasta, ktorá odpadne do 7 až 10 dní. Mnohým ľuďom sa však pravidelne vracia, zhruba 4-krát za rok.
Za herpesom sa skrývajú herpetické vírusy, ktoré patria do čeľade Herpesviridae. Najbežnejším typom je práve HSV-1 vírus, ktorý spôsobuje labiálne infekcie, teda spomínaný opar.

​Herpetickú infekciu spúšťa oslabenie imunitného systému. Dôvodom môže byť v stres či súčasne prebiehajúca iná infekcia, ale aj UV žiarenie, zvýšená telesná teplota, hormonálne zmeny, chemoterapia.

Prenos infekcie nastáva prostredníctvom telesných tekutín, no všeobecne platí, že k prenosu dochádza pri úzkom telesnom kontakte medzi infikovanou a zdravou osobou. Takže v prípade, keď sa u vás objaví herpes, dodržujte prísne hygienické pravidlá, používajte vlastný uterák, príbor, taniere aj poháre a vyhýbajte sa bozkávaniu, keďže vírus sa prenáša slinami.

A čo s ním? V lekárni sú už dnes dostupné prípravky, ktoré síce herpes nevyliečia, ale vďaka nim herpes ustúpi. Okrem toho zvýšte príjem vitamínov, najmä B a C, a zinku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 06:06