Zdroj: shutterstock.com/archív Z.H.
StoryEditor

Špecialistka radí: Vo vírusovom období je veľmi potrebné držať sa týchto zásad

30.09.2020, 16:00
Zdravie
Ako vyzerá kľúč k zdravému životnému štýlu a naopak, čo by sme v tomto období mali určite vynechať? Odpovedá odborníčka na výživu.

Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu, ktorá šíri svoje poznatky a myšlienky na jej facebookovej stránke: Zdenka Havettová - Ide o tvoje zdravie. Okrem toho organizuje rôzne workshopy, na ktorých ľuďom radí, ako sa majú zdravo stravovať. Zdravie bolo taktiež hlavným dôvodom toho, prečo sa výžive začala venovať intenzívne a venuje sa jej doteraz. Absolvovala školu zameranú na celostný prístup človeka a školu Tradičnej čínskej medicíny. V praxi sa inšpiruje bežne dostupnými potravinami, ktoré skrývajú v sebe mocnú silu vyživiť naše telo.

Okrem základných hygienických odporúčaní, ako nosenie rúška a umývanie rúk, je ešte jeden celok, ktorý vieme ovplyvniť, a to je výživa. Ide však o celkovú úpravu životného štýlu, vyhýbať by sme sa mali neskorému večernému prejedaniu, veľkému množstvu alkoholu a jedeniu “z nudy”. Svoj jedálniček v jarnom období môžeme obohatiť o klíčky a zelenú zeleninu.

Veľmi vhodné a potrebné v tomto období je držať sa týchto zásad:

1. Obmedziť priemyselne spracované potraviny na minimum
Kekse, nekvalitné čokolády, čipsy, iné slané pochúťky, dopekané pečivo a polotovary, tavené syry, údené výrobky, rôzne hotové omáčky, dresingy, lacné cereálne tyčinky, plnky do koláčov, zmrazené polotovary.

2. Nakúpiť potraviny na dlhšiu dobu neznamená jesť polotovary a hotové (zmrazené jedlá)
Prereferujte prvotné potraviny a suroviny, ktoré sa dajú veľmi dobre uskladniť ako ryža, pšeno, pohánka, bulgur, krúpy, jačmeň v kombinácii s fazuľou, šošovicou a hrachom. Pripraviť sa dajú rôzne polievky, prívarky a placky.

3. Zelenina je kľúčom k zdraviu
Uprednostnite koreňovú zeleninu, ktorá sa dá dobre uskladniť a jedálniček môžete obohatiť o cibuľu, cesnak, pór, bielu reďkovku, karfiol a bielu kapustu. Veľmi vhodná je aj kvasená zelenina.

4. Využite silu jarných byliniek a klíčkov
Najvhodnejší v tomto období je medvedí cesnak, púpava, žihľava, pažítka a žerucha. V pohodlí domova si naklíčite mungo fazuľky prípadne šošovicu.

5. Pohyb a výživa
Sú spojené nádoby. Byť fit a aktívny môže znamenať aj to že, si minimálne na 30 minút denne nájdeme čas na pohyb v podobe tanca, cvikov s vlastnou váhou alebo pohyb podľa vlastných možností.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:15