 
Vírusy sú malé mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú medzi ľuďmi na celom svete, a spôsobujú závažné ochorenia. Napríklad prechladnutie, chrípku, ale aj žltačku či osýpky. V posledných mesiacoch aj COVID-19.
Hoci tieto infekcie sa môžu objaviť kedykoľvek počas roka, respiračné sa najčastejšie vyskytujú v zimnom období, na jar a začiatkom leta.
Ako prebieha nákaza
Pôvodcom infekcie je chorý človek, ktorý najmä kašľaním a kýchaním prenáša vírus na zdravých ľudí.
Antibiotika nezaberajú
V súčasnosti neexistuje vhodná príčinná liečba vírusových ochorení. Preto sa hlavný dôraz kladie na potláčanie prejavov ochorenia – dostatočný príjem tekutín, pokoj na lôžku, lieky na zníženie horúčky, sirupy proti kašľu, nosové kvapky. Žiadne vírusové ochorenie nemožno liečiť antibiotikami.
Ochráňte sa potravinami, ktoré nakopnú imunitu
- Cesnak – prírodné antibiotikum
 Pomáha predchádzať a znižovať závažnosť bežných ochorení, ako je nachladnutie a chrípka.
 Obsahuje viac ako 200 účinných látok. Kombinácia vitamínu C, B6, selénu a mangánu v cesnaku posilňuje imunitný systém.
 Najznámejšia liečivá látka, ktorá spôsobuje jeho typickú vôňu, je alicín. Má protizápalové účinky, zmierňuje bolesť kĺbov, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a bojuje proti infekciám.
 TIP
 Osvedčeným receptom v boji proti vírusom je kašička z cesnaku, medu a citróna.
- Cibuľa – nielen proti kašľu
 Má antibiotické a protizápalové účinky a najčastejšie sa používa na liečenie horných dýchacích ciest.
 Dezinfikuje ústnu dutinu, dýchacie cesty a nosnú sliznicu. Pôsobí preventívne proti infekciám a lieči choroby, ako sú kašeľ, zahlienenie, zlé dýchanie, chrapot, nádcha, angína, chrípka, bolesti v krku.
 Silice obsiahnuté v cibuli tiež pomáhajú posilniť srdce a krvný obeh. Odporúča sa aj ako prevencia proti vzniku rakoviny hrtana.
 TIP
 Nakrájanú cibuľu zalejte vriacou vodou, nechajte 15 minút lúhovať, sceďte a oslaďte medom.
- Zázvor – proti bolesti svalov
 Obsahuje látku gingerol, ktorá je známa svojimi silnými protizápalovým a antioxidačnými účinkami.
 Okrem toho výborne znižuje bolestivé zápaly. Vysoká efektivita sa ukázala aj pri svalovej horúčke, chrípke, nachladnutí a nádche, zápale priedušiek či vylučovaní hlienov.
 TIP: Nastrúhajte koreň zázvoru. Zalejte vriacou vodu a nechajte lúhovať. Ochuťte medom, citrónom a škoricou. Pomáha pri vykašliavaní.
- Kyslá kapusta – najlepšie probiotikum
 V surovom stave obsahuje dvakrát viac vitamínu C než citrón. Telu dodáva aj vitamín E, B a K, železo, fosfor, flór, horčík aj draslík. Je jedným z najlepších prírodnych probiotík, pretože obsahuje laktobacily.
 Zároveň je kyslá kapusta ešte aj antioxidantom a požieračom tuku. Dokonale prečistí telo od toxínov. Zmierňuje zápaly a dezinfikuje.
 TIP: Ideálne je zjesť každý deň jednu menšiu misku. Najlepšia je domáca kyslá kapusta.
 
					