Reč je o listovom šaláte...
Má veľa céčka
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Štúdia, ktorá bola uverejnená v časopise Journal of American Dietetic Association, skúmala vzťah medzi konzumáciou šalátu a úrovňou živín v krvi. V tejto štúdii sa objavilo, že každá skonzumovaná porcia šalátu zvyšuje pravdepodobnosť splnenia odporúčanej dennej potreby vitamínu C o 165 percent u žien a o 119 percent u mužov. Vitamín C je asi najznámejší vitamín zo všetkých a je notoricky známe, že zvyšuje odolnosť organizmu, čím chráni pred rôznymi chorobami. Menej známe už je, že vitamín C má v tele oveľa viac ďalších schopností a funkcií. Napríklad je nevyhnutný aj pri absorbovaní železa. Bez vitamínu C rýchlo vznikne nedostatok železa, aj keby sme ho prijímali vo veľkých množstvách. Nedostatok železa zasa vedie k anémii, imunitný systém je oslabený, znižuje sa výkon organizmu.
Obsahuje aj éčko a béčko
Potrebujete doplniť vitamín E? Šalát je úžasným zdrojom. Spolu s vitamínom C fungujú ako antioxidanty a chránia náš organizmus pred útokmi voľných radikálov, a tým pred starnutím a rôznymi chorobami. Šalát je okrem iného tiež výborným zdrojom kyseliny listovej. Tá patrí do skupiny vitamínov B, podieľa sa na tvorbe krvi a spolu s inými vitamínmi môže zabrániť artérioskleróze. Obzvlášť dôležitá je kyselina listová pre tehotné ženy, nedostatok kyseliny listovej je škodlivý pre rozvoj dieťaťa. Šaláty z listovej zeleniny a čerstvých byliniek dodávajú také množstvo kyseliny listovej ako žiadna iná potravina.