shutterstock.com
StoryEditor

Týchto deväť potravín by ste mali jesť, ak máte problém s pečeňou

30.07.2020, 16:25
Zdravie
Autor:
HN
Ak ste ich ešte nezaradili do vášho jedálnička, mali by ste to ihneď zmeniť.

Káva
Šálka denne chráni pred rizikom chronických ochorení pečene, stukovateniu pečene a rakoviny pečene. Štúdia, ktorá vyšla v roku 2014 v časopise Journal of Clinical Gastropenterology, vysvetľuje, že ochranný účinok nápoja spočíva v tom, ako ovplyvňuje enzýmy v pečeni. Pomáha im zbavovať telo rakovinotvorných látok, znižuje hromadenie tuku v pečeni a posilňuje ochranné antioxidanty.

Zelený čaj
Podobne pôsobí aj zelený čaj, ktorý takisto pomáha redukovať tuk, bojuje proti oxidačnému stresu a všeobecne redukuje známky nealkoholickej tukovej choroby pečene. The Guardian poznamenáva, že sa oplatí dať prednosť pitiu zeleného čaju pred konzumáciou jeho extraktov, pretože niektoré z nich samy k ochoreniu pečene prispievajú.

Ovsená kaša
Obsahuje betaglukány, ktoré sú podľa magazínu International Journal of Molecular Sciences v tele veľmi aktívne, pomáhajú formovať imunitný systém na boj so zápalmi a špeciálne môžu byť organizmu nápomocné pri potláčaní obezity a cukrovky. Aj tu však server odporúča vyhnúť sa prefabrikovaným zmesiam, ktoré môžu obsahovať múku alebo cukry, ktoré telu nemusia dobre poslúžiť.

Cesnak
Prospeje stimulácii pečene, pretože pomáha znižovať objem tuku a hmotnosti. Rovnako funguje bobuľové ovocie ako maliny, brusnice a čučoriedky. Obsahujú totiž antioxidanty nazývané polyfenoly, ktoré dokážu pečeň chrániť pred poškodením. Pravidelná konzumácia takýchto bobúľ dokáže tiež stimulovať imunitný systém.

Hrozno
Antioxidanty, ktoré pečeni pomáhajú, nájdeme v jeho dužine aj semienkach.

Grapefruit
Prospešné antioxidanty naringín a naringenín ponúka aj tento citrus. Znižujú zápaly a chránia bunky, posilňujú enzýmy, ktoré v pečeni spaľujú tuky.

Avokádo a spol.
Pečeň okrem neho chráni tiež konzumácia opuncie, banánov, brokolice či melónu.

Ryby
Radosť urobia výskumy aj milovníkom rýb s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré udržujú hladinu enzýmov v pečeni a bránia tvorbe tuku.

Orechy
Nenasýtené mastné kyseliny, vitamín E a antioxidanty zase telo čerpá z orieškov, ako sú vlašské orechy alebo mandle, pozor však na množstvo, pretože obsahujú veľa kalórií. Pečeni prospieva aj olivový olej.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:26