shutterstock.com
StoryEditor

Toto je zoznam 20 potravín, ktoré môžu zachrániť vaše srdce

27.07.2020, 15:00
Zdravie
Niektoré potraviny pomáhajú zlepšovať činnosť srdca, znižujú tlak aj zlý cholesterol, posilňujú cievy. Stavte na superpotraviny!

1.Čierna fazuľa
Kyselina listová, antioxidanty a horčík, ktoré čierna fazuľa obsahuje, môžu pomôcť znížiť krvný tlak, a tak zlepšiť činnosť srdca. Vláknina, ktorú obsahujú, pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Môžete ju pridávať do polievok aj šalátov.

2.Losos
Špičkové jedlo pre zdravé srdce. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Ide o zdravé tuky, ktoré pomáhajú znižovať riziko porúch srdcového rytmu, krvného tlaku a tiež tlmiť zápal. Odborníci na výživu odporúčajú dve porcie lososa alebo iných podobných rýb týždenne.

3.Tuniak
Je lacnejšou, ale rovnako zdravou náhradou lososa. Obsahuje tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdce.

4.Olivový olej
Je bohatý na antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť naše cievy. Prispieva k znižovaniu cholesterolu (ktorý upcháva cievy). Znižuje sa tak riziko srdcového infarktu.

5.Vlašské orechy
Len malá hrsť vlašských orechov denne môže znížiť cholesterol. Tiež chráni pred zápalmi srdcových tepien. Vlašské orechy sú plné omega-3 mastných kyselín (čiže zdravých tukov).

6.Mandle
Obsahujú vlákninu, zdravé tuky a rastlinné steroly (látky prírodného pôvodu, ktoré pomáhajú znižovať hladiny zlého cholesterolu). Jedzte malú hrsť denne.

7.Sójové bôby
Sú výborným zdrojom bielkovín, chránia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Obsahujú stopové prvky, z ktorých významný je draslík. Jeho nedostatok môže spôsobiť búšenie srdca aj únavu.

8.Tofu
Obsahuje minimum tukov a pomerne veľa bielkovín. Tiež sa v ňom nachádza množstvo vlákniny, draslíka, železa, zinku, kyseliny listovej aj dobrých tukov omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín. Tofu obsahuje aj izoflavóny, ktoré pozitívne vplývajú na srdce.

9.Bylinky
Niektoré bylinky či rastliny, ako napríklad rozmarín, posilnia krvný obeh a podporujú činnosť srdca. Púpava lekárska zlepšuje celkové prekrvenie a znižuje krvný tlak. Praslička roľná pomáha odvodňovať, v ľudovom liečiteľstve sa používala pri nahromadení vody v osrdcovníku.

10.Sladké zemiaky
Keďže sú bohaté na draslík, pomáhajú stabilizovať krvný tlak. Taktiež prispievajú k znižovaniu vysokých hladín cholesterolu v krvi, čím chránia srdce. Obsahujú tiež vlákninu, vitamín A a lykopén.

11.Pomaranče
Prítomné flavonoidy spolu s vitamínom C pomáhajú zvyšovať odolnosť proti infekciám a výrazne posilňujú obranyschopnosť organizmu. Antioxidanty chránia pred dôsledkami stresu aj pred vplyvom toxických látok z prostredia. Konzumácia pomarančov pôsobí ako prevencia cukrovky, mŕtvice, rakoviny a mnohých ďalších chronických ochorení.

12.Mangold
Tmavozelená listová zelenina je bohatá na draslík a horčík. Minerály pomáhajú kontrolovať krvný tlak. Obsahuje tiež pre srdce zdravú vlákninu aj vitamín A. Skúste ho podávať s grilovaným mäsom alebo rybou.

13.Jačmeň
Vyskúšajte konzumovať celé zrno namiesto ryže. Jačmeň môžete tiež dusiť s mäsom, variť. Vlákno v jačmeni môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu aj cukru v krvi.

14.Ovsené vločky
Teplá misa ovsených vločiek vás zasýti na celé hodiny, preto sú úplným opakom stravy rýchleho občerstvenia. Pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi stabilnú, preto je to potravina užitočná aj pre diabetikov. Vlákno z ovsa môže pomôcť srdcu znížením zlého cholesterolu.

15.Ľanové semienka
Toto žiarivé, do hneda sfarbené semeno má pre srdce niekoľko dobrých látok: vlákninu, fytochemikálie nazývané lignany (chránia bunky) a omega-3 mastné kyseliny.

16.Jogurt
Mliečne potraviny sa spájajú predovšetkým s budovaním zdravých kosti. Pomáhajú však regulovať aj vysoký krvný tlak. Jogurt má vysoký obsah vápnika a draslíka. Ak chcete skutočne zvýšiť obsah vápnika a minimalizovať obsah tuku, vyberte si tie s nízkym obsahom tuku.

17.Sójové a mandľové mlieko
Niektoré potraviny, ako napríklad sójové či mandľové mlieko, ale aj čerstvé pomarančové šťavy obsahujú steroly a stanoly, ktoré chránia bunky a bojujú proti zlému cholesterolu tým, že obalia črevo a blokujú zlé tuky. Môžu znižovať hladinu cholesterolu o 10 % bez toho, aby sa zhoršovali jeho dobré hladiny.

18.Čerešne
Čerešne, višne, sušené čerešne a čerešňová šťava – všetky sú plné antioxidantov nazývaných antokyány (prírodné farbivá). Sú známe tým, že podporujú hojenie rán, zlepšujú stav poškodeného tkaniva a priaznivo vplývajú na srdce a cievy. Ochraňujú ich pred poškodením, ktoré môže spôsobiť vysoký cholesterol. Platí pritom, že čím má ovocie tmavšiu farbu, tým sú aj jeho účinky silnejšie.

19.Čučoriedky
Čučoriedky sú jednoducho absolútnou superpotravinou, pokiaľ ide o výživu. Obsahujú, podobne ako čerešne, antokyány, antioxidanty (očisťujú organizmus od škodlivých látok). Čučoriedky obsahujú tiež vlákninu a množstvo ďalších skvelých živín.

20.Červené víno
Ak pijete alkohol, malý pohárik červeného vína môže byť pre srdce zdravou voľbou. Resveratrol a katechíny, dva výnimočné antioxidanty obsiahnuté v červenom víne, môžu ochrániť steny ciev. Pomáhajú tiež zvýšiť dobrý cholesterol. Pozor! Príliš veľa alkoholu je pre srdce škodlivé.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 12:16