shutterstock.com
StoryEditor

Aj o srdce sa viete starať. Čo robiť, aby vám slúžilo čo najlepšie?

12.06.2020, 12:00
Zdravie
Zdravé srdce si praje azda každý človek na svete. Viete však ako sa o tento orgán starať?

1. Udržujte optimálnu hmotnosť

Čoraz viac ľudí v našej krajine trpí nadváhou a obezitou. O tom, či by ste nemali zhodiť pár kíl, sa môžete presvedčiť pomocou BMI Indexu. Čo robiť s tým, ak nadváhu máte? Odpoveď znie síce jednoducho, no je o trochu ťažšie zrealizovateľná - upravte svoju životosprávu. Snažte sa do svojho života zaradiť viac pohybu, najmä ak máte sedavé zamestnanie a vyvarujte sa konzumácií ťažkých mastných jedál.

2. Jedzte viac rýb

Mali by ste sa okrem konzumácie rýb naučiť jesť aj veľa ovocia a zeleniny a to v pravidelných dávkach. Obmedziť by ste mali živočíšne tuky a smotanové výrobky. Nezabúdajte však na to, že tak, ako jedno nezdravé jedlo neuškodí, jedno vás nespasí.

3. Obmedzte alkohol

Aj keď sa vraví, že pohár vína človeku denne nezaškodí, dávajte pozor na to, aby sa z toho nestal zvyk. Závislosť na alkohole sa tvorí ľahko, no aj ten najzdravší dokáže spôsobiť ťažkosti, ktoré oslabia naše srdce. Najmä pri tvrdom!

4. Zbavte sa stresu

Stres síce nie je možné úplne vymazať z nášho života, no veríme, že je ho možné eliminovať, stačí sa len posnažiť. Máte stres z toho, že neustále meškáte do práce? Privstaňte si, prípadne si kúpte diár, kde si následujúci deň rozplánujete. Stres síce vie byť produktívny, no taktiež dokáže napáchať na našom zdraví trvalé škody.

5. Prestaňte fajčiť

To, že sú cigarety škodlivé pre človeka, azda nemusíme ani prízvukovať. Cigaretový dym pôsobí škodlivo nielen na našu dýchaciu sústavu a kožu, ale aj orgány ako pečeň a srdce. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:42