shutterstock.com
StoryEditor

Trápia vás suché a bolestivé oči? Príčinou je nedostatočné žmurkanie

09.06.2020, 19:00
Zdravie
Osvojte si naše rady, ktoré vám pomôžu s častým problémom suchých očí.

Suché a podráždené oči dnes trápia mnoho ľudí rôznych vekových skupín. Dôvodom je, že uprene pozeráme do počítačov a mobilov a zabúdame žmurkať.

Pre bežnom rozhovore človek žmurkne aj 20-krát za minútu, pri počítači je to omnoho menej. Hoci si to ani neuvedomujeme, po polhodine práce pri monitore sú to často iba 4 žmurknutia za minútu! Ak málo žmurkáme, tvorí sa menej sĺz a nastupujú typické problémy: pálenie, rezanie, pocit unavených, červených a podráždených očí. Volá sa to syndróm suchého oka a paradoxne sa môže prejavovať aj nadmerným slzením.

„V ambulancii sa stretávam s pacientmi, ktorí majú problém so slzením očí. Automaticky z mojej strany nasleduje otázka, či slzia neustále, bez prestávky alebo len v určitých častiach dňa. Odpoveď býva podobná – oči neslzia celý deň, ale až po niekoľkých hodinách práce za počítačom,“ hovorí očná lekárka MUDr. Ivana Krčová.

Vysychanie oka je fyziologicky proces, s pribúdajúcimi rokmi sliznice strácajú potrebnú vlhkosť. Kým v minulosti sa tento problém týkal najmä seniorov, dnes nie je nezvyčajný ani u mladších ľudí, dospievajúcich detí a študentov.

Čo robiť?
„Pri dlhom pozeraní na monitor sú dôležité pravidelné prestávky a cvičenie zraku pozeraním sa na vzdialenejšie predmety a miesta,“ radí lekárka. Je tiež dobré sa podľa nej zahľadieť napríklad na rastlinu či strom alebo mať na pracovnom stole niečo zelené. Zelená farba upokojuje a prospieva aj oku, pomáha jeho zrelaxovaniu.

Nositeľom kontaktných šošoviek lekárka Kŕčová odporúča, aby pri práci za počítačom uprednostnili okuliare. Dôležité je tiež správne nastavenie jasu obrazovky – čím je slabší, tým človek častejšie žmurká, čo je pre správnu tvorbu sĺz prínosné. Jas by mal byť prispôsobený okolitému svetlu v miestnosti. Najhoršie je pozeranie do mobilu či tabletu za tmy. Pozor teda na večerné sledovanie mobilu v posteli, keď je v miestnosti vypnuté svetlo.

Dobré rady
– Osvojte si pravidlo 20 – 20 – 20, po 20 sekundách pozerania na monitor by ste si mali spraviť 20-sekundovú prestávku s pohľadom na objekt vzdialený 6 metrov (20 stôp).
– Dnes už existuje aj aplikácia, ktorá vás naučí žmurkať častejšie.
– Pomáhajú aj takzvané umelé slzy, kvapky noste pri sebe, poskytnú okamžitú úľavu.
– Keď je pre vás nereálne pauzovať po sekundách, každých 15-20 minút vstaňte od počítača.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 22:23