CHIA semienka podporia trávenie a dodajú vápnik
Vedeli ste, že v jazyku starovekých Mayov a Aztékov znamená chia v preklade sila? Malé milimetrové sivobiele či čierne zrnká obsahujú okrem iného vápnik, antioxidanty či nenasýtené mastné kyseliny. „Keďže u väčšiny ľudí je jedálniček pomerne jednotvárny – teda s tým sa stretávam u svojich klientov –, tak často pociťujú únavu, zlú kvalitu vlasov, pleti, zlé trávenie. A práve už 1 – 2 čajové lyžičky denne chia semienok vedia doplniť všetky chýbajúce vitamíny, minerály, stopové prvky a aj vlákninu,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa Janka Trebulová. „Chia semiačka obsahujú pomerne vysoké množstvo proteínov, minerálov – najmä vápnik a bór. Obsahujú okrem toho až 5-krát viac vápnika ako mlieko, sú bohaté najmä na vitamín B, ako aj na vlákninu, no zároveň majú nízky podiel jednoduchých cukrov. Sú aj bohatým zdrojom omega-3 mastných kyselín. Okrem toho patria k silným antioxidantom. Keďže majú aj nízky obsah cukrov, sú vhodné pri rôznych diétnych programoch a pre diabetikov,“ dopĺňa nutričná špecialistka.
Svojím zložením zároveň podporujú detoxikáciu organizmu, dodávajú energiu počas celého dňa. „Práve toto jedinečné a pre telo prospešné zastúpenie jednotlivých zložiek robí z chia semiačok takú výnimočnú potravinu,“ dopĺňa. Pri konzumácii tejto superpotraviny je však potrebné byť opatrný. „Nemali by sme ich konzumovať vo veľkom množstve, pretože môžu spôsobiť tráviace ťažkosti pre vysoký obsah vlákniny v semienkach. Neodporúča sa ich konzumovať v popoludňajších a večerných hodinách, pretože môžu spôsobiť nespavosť. Taktiež by ich nemali konzumovať ľudia, ktorí užívajú lieky na krvný tlak, na cukrovku, ale aj ak máte problémy s prehĺtaním,“ vysvetľuje odborníčka. Pozor na to, v akom stave chia semienka konzumujete. Ak si nimi len posypete šalát, nerobíte dobre, a vaše telo tak nevie zužitkovať nutričnú hodnotu tejto potraviny. Chia semienka by ste vždy pred jedením mali nechať napučať. Prečo? Vďaka svojej želírovacej schopnosti semienka vstrebú tekutiny, a vytvoria tak gélovitú hmotu. V žalúdku nám nenapučané dokážu vstrebať tekutiny, a spôsobiť tak dehydratáciu. Denná dávka by zároveň nemala presiahnuť 15 gramov.
ČUČORIEDKY podporia spaľovanie tukov
Čučoriedky patria medzi najzdravšie ovocie, sú nabité zdravými živinami a takmer bez kalórií. Je to predovšetkým ich antocyanín, modré farbivo, ktoré poskytuje bobuliam supersilu. Okrem toho čučoriedky dodávajú balastné látky, vitamín K na kosti, očný vitamín A, veľa B vitamínov a dobrú dávku vitamínov E a C. Céčko podporuje spaľovanie tukov a posilňuje imunitný systém. Čučoriedky prečisťujú telo, posilňujú srdce a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. A ich triesloviny pomáhajú bojovať črevám proti škodlivým látkam. Aby ostala zachovaná sila antioxidantov, je vhodné nejesť čučoriedky spolu s mliečnymi produktmi, keďže mliečna bielkovina znižuje účinok lapačov radikálov. Namiesto klasického mlieka použite orechové, konopné alebo ryžové mlieko. Čerstvé bobule predstavujú v obchode predovšetkým kultivované čučoriedky. Sú väčšie ako divé čučoriedky a majú svetlú dužinu. Divo rastúce čučoriedky sú menšie a dužinu majú intenzívne modrú. Chutia aromatickejšie a majú ešte väčšiu antioxidačnú schopnosť ako ich kultivované odrody. Ich bioaktívne účinné látky sú zakomponované vo farbive plodov. To znamená, že čím majú bobule silnejšiu modrú, tým viac majú antioxidantov. U nás môžeme zbierať divé bobule v lete alebo s dávkou šťastia ich nájdeme na trhoch.
ZÁZVOR zaberie
QUINOA dodá bielkoviny a posilní imunitu
Quinoa patrí medzi najstaršie obilniny. Jednou porciou quinoy dodáte svojmu organizmu bielkoviny, vápnik, mangán, horčík, draslík, železo, tryptofán, tiamín, riboflavín, kyselinu listovú, betakarotén, fosfor aj vitamín C. Má tiež vysoký obsah aminokyselín. Má nízky glykemický index, je ľahko stráviteľná, vhodná aj pre malé deti. Pozitívne vplýva na cievy, srdce, kosti aj zuby. Je vhodným obohatením stravy športovcov – napomáha budovať svalovú hmotu. Pôsobí protizápalovo. Pomáha pri únave, úzkosti a strese, dokonca aj pri migrénach či depresii. „Je vynikajúcim zdrojom bielkovín rastlinného pôvodu, všetkých aminokyselín potrebných na silné svaly a dobrý imunitný systém. Taktiež je bohatá na vlákninu, teda zasýti a upraví trávenie,“ odporúča nutričná poradkyňa.