shutterstock.com
StoryEditor

Ako je to naozaj s opaľovaním detí? Takto ich budete chrániť správne!

03.05.2020, 12:50
Zdravie
Niektoré mamičky úzkostlivo chránia svoje deti pred slnkom a natierajú ich čo najvyšším faktorom počas celého leta, iné ich zas nechajú prirodzene zhnednúť. Ako je to správne?

Detská koža je oveľa tenšia a citlivejšia na slnečné žiarenie ako pokožka dospelého človeka a najmä, je slnkom úplne nedotknutá. Preto ju treba chrániť prípravkami vyvinutými špeciálne pre deti, ktoré sú jemnejšie a pomáhajú predchádzať alergiám zo slnka. Samozrejme, mali by byť vodovzdorné a bez konzervačných látok. Výber vhodného krému je preto kľúčový.

Chemický vs. fyzikálny
Iste ste postrehli, že existujú dva typy filtrov – fyzikálny a chemický. Fyzikálny funguje tak, že slnečné lúče od pokožky odráža a nedostávajú sa do nej vôbec. Chemický zasa žiarenie pohlcuje a premieňa ho na neškodné. Pre najmenšie deti do jedného roka sú najvhodnejšie opaľovacie prípravky s fyzikálnym filtrom a keďže by na priamom slnku nemali byť takmer vôbec, stačí, ak použijete SPF 30. Deti od jedného do troch rokov, ktoré už len v tieni udržíte ťažko, by sa mali natierať SPF 50 a postupne, keď sa trošku opália, prejsť na SPF 30.

Ako deti správne natierať?
Ideálne polhodinku pred tým, než idete na slnko. Pár minút pred kúpaním, ako to na kúpaliskách často vídať, absolútne nie je vhodné. Urobte to radšej doma alebo v hotelovej izbe, pred tým, než sa idete slniť. Ak vaše dieťa nosí plienku alebo je pravdepodobnosť, že bude aj bez plaviek, nezabudnite ani na tieto lokality, pretože tam je pokožka absolútne biela, a teda sa najrýchlejšie spáli. Ak máte kvalitný vodovzdorný prípravok, nemusíte svoje dieťa úzkostlivo natierať po každom kúpaní. Stačí, ak tak urobíte párkrát, napríklad, keď dieťa veľmi vyutierate uterákom. Majte preto fľaštičku krému vždy pri sebe. Keď vidíte, že dieťa je už po pár dňoch trochu opálené, môžete pokojne prejsť na nižší faktor, všeobecne však platí, že by mali byť natreté prípravkom s vysokou ochranou každý deň, počas celej dovolenky.

Kedy na slnko vôbec nie?
Je to už stokrát písaná informácia, no ak sa chcete vyhnúť úpalom a spálenej pokožke, nezdržujte sa na slnku medzi jedenástou a treťou hodinou. Nebojte sa, opálite sa aj mimo tohto času. Ak ste pri vode alebo vonku s deťmi práve v tomto kritickom čase, nezabudnite na pokrývku hlavy, slnečné okuliare a zdržiavanie sa v tieni.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:10