shutterstock.com
StoryEditor

Prvé jarné mesiace sú veľkou skúškou nášho organizmu. Prečítajte si šesť tipov lekára

13.04.2020, 16:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Prechod zo zimy, ktorá dá nášmu telu poriadne zabrať, býva niekedy ťažký. Sme unavení, chorľaví a nepomáhajú nám dokonca ani prvé slnečné lúče. Čo treba v takomto prípade robiť? Poradí lekár.

Niekomu stačí vyšší prísun vitamínov, inému pomôže viac spánku. Avšak ľudia s oslabenou imunitou to majú ťažšie. Okrem starších ľudí a detí k nim patria aj tí, ktorí sú vystavení nadmernej fyzickej či psychickej záťaži, prípadne dlhodobému stresu. Ale tiež chronickí pacienti s chorobami srdca, pľúc a obličiek. Práve ich v tomto čase môžu sužovať časté nachladnutia, angíny alebo aj chrípky. Okrem zvýšeného príjmu vitamínov by sme tak mali siahnuť aj po enzýmoch.

Prírodné enzýmy
Spôsobov, akými sa dá imunita postaviť na nohy, je viac. Okrem spomínaných vitamínov a dlhšieho spánku je jedným zo zvlášť účinných prostriedkov takzvaná systémová enzýmoterapia. Tá pomáha posilňovať prirodzené mechanizmy, ktorými telo samo bojuje s infekciami a samo sa bráni aj proti opakovaným zápalom. Ako funguje? Pri zvládaní zápalov majú v ľudskom organizme svoj význam proteolytické enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, teda proteíny. Ak je však imunita oslabená, nedokáže sama silný zápal zvládnuť a potrebuje pomoc enzýmov vo forme špeciálnych enzýmových liekov zvonku. Výhodou tejto metódy je, že pôsobí komplexne. Teda nielenže rieši dôsledky oslabenej imunity, ale zároveň podporuje prirodzený spôsob obrany organizmu.


Aj strava
Vybudovať dobrú imunitu nám pomáha aj strava. Príčinou prakticky každého ochorenia organizmu totiž môže byť podľa slov všeobecného lekára pre dospelých MUDr. Petra Liptáka porucha imunitného systému a spoločným menovateľom predchádzania infekčným, srdcovocievnym, metabolickým, psychickým aj onkologickým ochoreniam je práve správna životospráva, zameraná na posilnenie imunity. „Je veľmi komplexná, ale je aj veľmi jednoduchá. Dá sa povedať, že je intuitívna. Každý človek/pacient vlastne sám vie, alebo sám na to príde, čo je preňho zdravé,“ dodal odborník.

6 tipov lekára:
– Pravidelnosť spánku a bdenia, práce a odpočinku, pracovného stresu a pohybových aktivít, striedanie cyklov pracovného vypätia a dovolenky. Počúvajte rytmus svojho života.

– Naučte sa dýchať pomaly a zhlboka. Ak fajčíte, skoncujte s tým.

– Jedzte častejšie a menšie porcie jedla. Zaraďte si až 5 porcií ovocia a zeleniny denne, zvýšte dennú spotrebu celozrnnej múky a strukovín, konzumáciu rýb na 3- až 5-krát týždenne. Znížte príjem tukov a sladkostí.

– Dbajte o pestrú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov. O vhodnosti užívania vitamínových prípravkov sa poraďte so svojím lekárom.

– Zvýšte príjem vody na 2 litre čistej pitnej vody denne a znížte príjem kofeínu, alkoholických nápojov a nápojov bohatých na cukor.

– Venujte sa kondícii dva až trikrát do týždňa tridsať až 60 minút. Potrebujete rovnomernú záťaž – beh, plávanie, bicyklovanie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:01