shutterstock.com
StoryEditor

Strácate vlasy? Docentka Želmíra Fetisovová vám poradí, ako ich získať naspäť

09.03.2020, 12:15
Zdravie
Zdá sa vám, že vaša hustá štica je čoraz redšia, na kefe a vo vani zostáva čoraz viac vlasov a že „pĺznete“ viac ako váš pes? Odborníci radia, čo všetko môže byť príčinou nadmerného vypadávania vlasov, ale tiež koľko vypadnutých vlasov denne je ešte v poriadku a ako zabrániť ich nadmernému vypadávaniu.

Kvalita vlasov závisí od viacerých faktorov. „Sú to dedičné dispozície, hladiny hormónov v jednotlivých fázach života (najmä u žien), ročné obdobia (obmedzene), stav výživy, užívanie niektorých liekov, ojedinele stres (napr. z ťažkého úrazu, operácie) atď. Patrí sem aj spôsob ošetrovania vlasov, aj keď ten ovplyvňuje skôr kvalitu vlasovej stonky ako vypadávanie,“ uvádza nás do obrazu docentka Želmíra Fetisovová z Dermatovenerologickej kliniky Univerzity Komenského v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine a Univerzitnej nemocnice Martin.

Koľko ich môže vypadnúť za deň?
„Obvykle je to 90 až 100 vypadnutých vlasov aj s korienkom za 24 hodín. Pre klinickú prax však v niektorých prípadoch nie je samotný údaj o počte vypadnutých vlasov za 24 hodín smerodajný, podstatné je, či je táto strata kompenzovaná rastom nových vlasov, teda – aj pri normálnom počte vypadnutých vlasov za 24 hodín môže dôjsť k preriedeniu vlasovej pokrývky, ak nedorastá dostatočný počet nových vlasov,“ upozorňuje docentka Fetisovová.

Otestujte sa!
Po troch dňoch od umytia vlasov zozbierajte vlasy z hrebeňa, vankúša, z odevu na pleciach, z čiapky... a spočítajte ich. „Treba si pritom všimnúť, či ide o vypadnuté vlasy alebo zlomené (bez korienkov),“ hovorí Želmíra Fetisovová. Alebo si spravte skúšku ťahom. Na tretí deň po umytí pevne zachyťte asi 60 vlasov medzi palec, ukazovák a prostredník a zisťujte, koľko vlasov sa takto vytiahne. „Je to jednoduchá orientačná skúška: šesť a viac vlasov signalizuje zvýšené vypadávanie.“

Diagnostika u dermatológa
Základom je podrobná anamnéza pacienta či pacientky. Dermatológ sa zaujíma o dedičné sklony k vypadávaniu vlasov, o užívanie liekov, stravovanie, chronické ochorenia. 

Plešatí muži = výkonní milenci?
Zrejme na tom niečo bude. Ich plešinky totiž spôsobuje zvýšená hladina mužských hormónov. Odborný názov je androgénna alopécia. Ak ňou trpí žena, určite je namieste aj endokrinologické vyšetrenie a úprava hladiny hormónov. Týmto druhom vypadávania vlasov trpia obvykle ženy v období menopauzy.
Ďalším druhom je alopécia areata, teda lokálne vypadávanie, ktoré má autoimunitný pôvod. Aktivuje sa pri strese. Vlasy vypadajú a obvykle zase dorastú. No tiež dorásť nemusia. Toto ochorenie dotyčný v sebe nesie už dlho, no prejaví sa až v istej fáze. 

Stres, tehotenstvo, choroba
Pokiaľ ide o nadmerné padanie vlasov, to môže vzniknúť pri strese, pri ťažkom ochorení, veľakrát aj po tehotenstve a dojčení.Takéto vypadávanie vlasov sa dá najlepšie korigovať. Napríklad potravinovými doplnkami – doplnením zinku, železa, selénu, vitamínu E a D. Pomôcť môžu aj šampóny a vlasové vody s obsahom kofeínu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:51