shutterstock.com
StoryEditor

Toto sú najnebezpečnejšie éčka pre deti. Obsahujú ich aj bežné potraviny

26.02.2020, 17:00
Zdravie
Autor:
Fit život
Aj vy máte problém zorientovať sa v tom, ktoré potraviny sú zdravé, a, naopak, ktorým by sme sa mali radšej vyhnúť? Jednou z často diskutovaných tém sú aj prídavné látky, ktoré sú uvádzané na obaloch potravín. Sú naozaj všetky „éčka“ škodlivé?

Prídavné látky alebo, ľudovo povedané, „éčka“ sú látky, ktoré zlepšujú niektoré vlastnosti potravín. Ide prevažne o farbivá, dochucovadlá, konzervanty, antioxidanty, teda látky predlžujúce trvanlivosť potravín, stužovače, čiže látky zabraňujúce kryštalizácii produktu, látky uchovávajúce zloženie potravín, teda stabilizátory, emulgátory, teda látky zabezpečujúce zmiešanie inak nemiešateľných látok. Éčka slúžia na zlepšenie a úpravu vlastností potravín, či už je to predĺženie ich trvanlivosti, zachovanie a zlepšenie výživových hodnôt, zlepšenie konzistencie alebo aj zvýraznenie chuti a farby.

Sú všetky éčka škodlivé?
Odpoveď znie nie. Ľuďom sa éčka, čiže prídavné látky, prirodzene spájajú s umelými prísadami a zdraviu škodlivými látkami či látkami, ktoré u detí vyvolávajú napríklad hyperaktivitu. Nie všetky však majú negatívny vplyv na naše zdravie, mnohé z nich sú prírodného pôvodu, napríklad žlté farbivo kurkumín (E100), oranžové farbivo karotén (E160a), vitamín B2 nazývaný aj riboflavín (E101) či lecitín (E476), čo je prírodný emulgátor, ktorý sa nachádza aj vo vaječnom žĺtku.
Iste, v potravinách sa nachádzajú aj syntetické éčka, teda vytvorené umelo, a medzi nimi sa nachádzajú aj tie nevhodné. Tieto prídavné latky a ich prípustné množstvá pre rôzne kategórie potravín však určuje Európska komisia a sú stanovené s veľkou rezervou tak, aby nemali žiaden vplyv na zdravie spotrebiteľov pri ich konzumácii. Aj napriek tomu však platí, že je lepšie sa im vyhýbať.

Aj bežné potraviny obsahujú éčka
Éčka však nájdeme aj v bežných potravinách, ako sú chlieb, margaríny, mäsové výrobky, čokoláda či zmrzlina. Napríklad chlieb je možné vyrobiť aj bez nich, avšak takýto výrobok môže byť suchší alebo menej vykysnutý. Stačí pritom len malé množstvo týchto látok pridaných do cesta a chlieb je objemnejší, má lepšiu štruktúru a dlhšiu trvanlivosť. Trendy v stravovaní sa neustále menia a vo veľkej miere ich tvoria predovšetkým samotní konzumenti. Aj preto mnohí výrobcovia potravín reagujú na požiadavky spotrebiteľov a na ich základe zlepšujú receptúry výrobkov. Znižujú obsah soli, transmastných kyselín či cukru. Zaujímavosťou je napríklad aj farbenie cukríkov prírodnými farbivami. Namiesto tradičných syntetických farbív, ktoré sa spájali so zvýšenou hyperaktivitou detí, sa dnes používajú prírodné suroviny, ako sú ibištek, čierne ríbezle, sušená kurkuma (žltá), sušená repa (červená), či dokonca sušený špenát a pór (zelená).

Nebezpečné éčka pre deti:
E102 – tartrazín
E104 – chinolínová žltá
E110 – žlť
E122 – karmoizín
E124 – košenilová červená 4R
E129 – allura červeň
E211 – konzervačná látka benzoan sodný

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 07:17