shutterstock
StoryEditor

Zápcha trápi každé piate dieťa. Nepodceňujte ju a zmeňte dieťaťu režim

17.02.2020, 11:00
Zdravie
Zatiaľ čo u tých najmenších je problémovým obdobím učenie na nočník, u starších detí sa často až nezdravo objavujú problémy so zápchou. Príčinou býva nevhodná životospráva, ale aj stres dieťaťa zo životných zmien.

Odborníci sa domnievajú, že problémy s vyprázdňovaním má zhruba každé štvrté až piate dieťa. Hoci u detí predškolského a mladšieho školského veku býva problém so zápchou pomerne častý, nepodceňujte ho. Škodliviny nazbierané v nedostatočne vyprázdnených črevách totiž prenikajú späť do organizmu a pri dlhšie trvajúcej zápche spôsobujú dieťaťu ďalšie problémy, píše idnes.cz.

"Pri funkčnej chronickej zápche sa telo nestačí zbavovať všetkých odpadových látok, ktoré sa začnú hromadiť v črevách a môžu tak dieťaťu spôsobiť veľmi nepríjemné ťažkosti," varuje pediater a alergológ Milan Matulka.

S častou zápchou môžu dokonca súvisieť aj vyrážky a ekzémy. Sú dôsledkom toho, že škodlivé látky nahromadené v črevách prestupujú aj kožou. K ochoreniu preto pristupujte komplexne, na prvý pohľad nesúvisiace prejavy môžu mať spoločného pôvodcu.

Čo už je nezdravé?
Funkčné chronická zápcha býva charakterizovaná ako ťažké a často bohužiaľ aj bolestivé vyprázdňovanie čriev, ku ktorému dochádza maximálne raz za tri dni. Sprevádza ju nadúvanie, plynatosť a bolesti brucha. Čím dlhšie trvá, tým viac problémov spôsobuje. Pri dlhotrvajúcej zápche hrozí aj poškodenie črevnej sliznice, ktorá je základom správneho fungovania imunitného systému. Vzhľadom k tomu, že sa až 70% imunity nachádza v črevách, môže zápcha obranyschopnosť organizmu výrazne narušiť.

Ak sa dieťa stretáva so zápchou často alebo dlhodobo, je potrebné zabrániť prechodu zápchy do chronického štádia, kedy zápcha trvá dlhšie ako 6 mesiacov. Liečba chronickej zápchy je ťažšia a časovo náročná, riešte preto s pediatrom problematické vyprázdňovanie včas. Je potrebné najmä zmeniť nevhodné návyky v stravovaní (doplniť v strave vlákninu), pitný režim a štýl vyprázdňovania. Vhodné je tiež vytvoriť dieťaťu viac času a príležitosti na pravidelný pohyb. Inak totiž hrozí, že si vzniknuté problémy s vyprázdňovaním prenesú deti do dospievania i dospelosti.

Obmedzte sladkosti, ak dieťa rado maškrtí, dajte mu ovocie, ovocný džús alebo kompót. Osvedčenou zbraňou je aj sušené ovocie.

"V ovocí po vysušení zostane iba 15 až 20% z pôvodného množstva vody, pričom si zachováva rovnaký obsah cenných látok, snáď len s výnimkou vitamínu C, ktorého množstvo sa sušením výrazne znižuje. Takto upravené ovocie je stále bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré sú vďaka zníženému množstvu vody oveľa koncentrovanejšie, "radí Jan Petr zo spoločnosti Vitalvibe. Zo sušeného ovocia siahnite po slivkách, marhuliach ale aj exotických datliach a figách.

Zakýsaným mliečnym výrobkom (kefíry, kyslý cmar, jogurty, jogurtové nápoje a pod.) je prisudzovaný veľký zdravotný význam. "Vo fermentovaných produktoch z mlieka sú okrem veľmi cenných nutričných látok prítomné tiež prospešné mikroorganizmy, ktoré označujeme ako probiotické baktérie. Blahodarný vplyv týchto mikroorganizmy na trávenie preukázalo veľké množstvo vedeckých štúdií. V prípade zápchy pôsobí priaznivo na črevnú mikroflóru, ktorá je väčšinou narušená našimi zlými stravovacími návykmi. Paradoxne veľmi výhodne pôsobia probiotické mikróby aj v opačnej situácii, keď trpíme hnačkou, "vysvetľuje Jan Krejsek. Pokiaľ netrpí dieťa alergiou alebo intoleranciou, sú pre neho vhodné aj ďalšie mliečne výrobky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 04:44