shutterstock.com
StoryEditor

Trápi vás boľavé hrdlo? Tieto liečivé bylinky vám skutočne pomôžu

13.02.2020, 11:00
Zdravie
Bolesť v krku je veľmi nepríjemná. Hrdlo môže byť začervenané, opuchnuté, môžeme mať pocity škrabania, dráždenia a pálenia sprevádzané chrapotom či ťažkosťami pri prehĺtaní. Čo zaberie?

Bolesť v krku vnímame väčšinou citlivejšie ako v iných oblastiach tela, pretože v oblasti hrdla sa nachádzajú početné nervové zakončenia. Bolesti v krku sú druhým najčastejším dôvodom návštevy lekára.

Medzi najčastejšie príčiny bolesti hrdla patria nachladnutia a infekcie horných dýchacích ciest spôsobené najčastejšie vírusmi alebo aj baktériami. Návšteva lekára je vhodná, ak opakované podávanie lokálne pôsobiacich liekov nevedie k vymiznutiu ťažkostí do 5 – 7 dní u dospelých a 2 – 3 dní u detí, prípadne, ak je bolesť v krku sprevádzaná horúčkou a celkovou vyčerpanosťou a slabosťou. Konzultácia s lekárom je vhodná aj pre tehotné a dojčiace ženy. Nech už je príčinou bolesti hrdla prechladnutie alebo angína, okrem prípadných predpísaných liekov môžeme využiť silu a účinky týchto overených bylín: harmančeka pravého, mäty piepornej, nechtíka lekárskeho, šalvie lekárskej a rakytníka rešetliakového (rakytníkového oleja).

Harmanček pravý
Je jednoročná bylina. Svojou výškou nepresiahne 50 cm a kvitne bielymi kvetmi. Uprostred sa nachádza žlté a duté okvetné lôžko. Svojimi kvetmi zdobia lúky, polia a okraje ciest od konca mája do prelomu augusta a septembra. Od ostatných rastliniek rozoznáte harmanček podľa jeho korenistej a príjemnej vône. Možno bez preháňania povedať, že je to pravdepodobne najznámejšia bylinka používaná v ľudovom liečiteľstve. Harmanček bol známy už v starom Egypte a ako liečivá bylina sa úspešne používa aj dnes. Obsahuje široké spektrum účinných látok a je známy aj pre svoje protizápalové, dezinfekčné a regeneračné účinky. Pri nachladnutí pomáha zmierňovať dýchacie problémy pri kašli, uvoľňuje dýchacie ústrojenstvo a tlmí príznaky zápalov v ústnej dutine a hrtane.

Mäta pieporná
Často si ju spájame s rôznymi žuvačkami alebo pastilkami práve proti bolesti v krku, používa sa ako prísada vďaka jej prenikavej mentolovej aróme. Rastliny tvoria listy s typickým jemne pílovitým okrajom. Kým rub je svetlozelený a jemne chlpatý, líce je tmavozelené. Od júna do augusta kvitne fialovými kvetmi vytvárajúcimi klas. Mäta pieporná je známa vďaka svojím upokojujúcim účinkom na ústa, hrdlo, hltan a hlasivky, poskytuje potrebnú úľavu v prípade podráždenia v hrdle, hltane.

Nechtík lekársky
Je to okrasná jednoročná rastlina, známa svojimi krásnymi žltými a oranžovými kvetmi. Práve tie sú najcennejšie, pretože obsahujú väčšinu účinných látok. Vďaka antibakteriálnemu pôsobeniu sa používa napríklad ako kloktadlo pri bolestiach hrdla, pri rôznych vriedkoch a zápaloch v ústnej dutine.

Šalvia lekárska
Táto trvácna aromatická bylina s modrofialovými kvetmi sa používa ako korenie, ale jej najčastejšie používanie je známe v súvislosti s ústnou dutinou, keď priaznivo pôsobí pri zápaloch a bolestiach v hrdle, ústach, drobných poraneniach v ústach, ale aj v stomatológii ako dezinfekcia po zákrokoch. Keďže sa v jej prípade preukázali antibakteriálne a antiseptické účinky, možno ju používať už pri prvých príznakoch ochorenia. Okrem upokojujúceho účinku na hrdlo, hltan a hlasivky prispieva k prirodzenej obranyschopnosti nášho organizmu.

Rakytník rešetliakový
Tento ker alebo menší strom je na jeseň obsypaný drobnými, asi 1 cm veľkými oranžovými plodmi, ktoré v sebe skrývajú približne 200 biologicky aktívnych látok. Najcennejšie surovinou získanú z rakytníka je rakytníkový olej, ktorý má vynikajúce regeneračné účinky na sliznice v ústnej dutine. Obsahuje tiež vysoké množstvo vitamínu C – až 25-krát viac ako citrusové plody – a široké spektrum ďalších vitamínov, minerálnych látok, stopových prvkov a nenasýtených mastných kyselín.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 02:07