Aké potraviny sú vhodné pre zdravie zubov a ďasien?
- špenát
- vajcia
- mlieko
- jogurty
- syry
- orechy
- paradajky
- broskyne
- marhule
Čo škodí našim zubom?
Lieky. Mnohé preparáty obsahujú látky, ktoré môžu zuby zbaviť belosti a ovplyvniť aj ich zdravie. Medzi ne patria mnohé antibiotiká, sirupy a tiež pastilky na bolesť hrdla.
Výrazne farebné ovocie. Medzi ne patria napríklad maliny, čučoriedky, ostružiny alebo brusnice. Sú neuveriteľne chutné a zdraviu prospešné, avšak na zuboch nechávajú ružový alebo fialový farebný tón. Väčšinou tieto plody nejeme často, avšak ich nadmerná konzumácia by sa mohla na zuboch prejaviť. Pre ich bezpečnú konzumáciu sa odporúča si zuby opláchnuť po zjedení.
Barbecue omáčka. Pikantná a chutná, skvelá ku každej grilovačke. Avšak je schopná zmeniť farbu zubov. Takže k upratovaniu po grilovačke pridajte dôkladné čistenie chrupu.
Arašidové maslo. V Amerike obľúbená pochúťka dorazila aj k nám. Pochúťka však našim zubom ubližuje.
Ústna voda. Je určená na osvieženie ústnej dutiny. Ak je však človek dlhý čas na ceste a nemá si kde umyť zuby, je záchranou. Väčšina z nich však obsahuje látku chlorhexidin. Je vynikajúcim antibakteriálnym prostriedkom, avšak vstrebáva sa do vrchnej vrstvy zubnej skloviny. To má veľký význam na likvidáciu zubného povlaku, avšak vedľajším účinkom bývajú škvrny, ktoré sa môžu objaviť na zuboch.