shutterstock.com
StoryEditor

Týchto 10 zdraviu prospešných potravín by ste sa konečne mali naučiť mať rada

24.01.2020, 17:00
Zdravie
Ak sa zaujímate o zdravý životný štýl, tak by ste mali do svojho jedálnička pravidelne zaradiť tieto potraviny.
  • Zdravé tuky
    Už dávno neplatí, že tuky sú nepriateľom zdravého životného štýlu. Naopak, sú jeho podstatnou súčasťou. Medzi zdravé tuky patria kvalitné oleje (ľanový, kokosový, olivový, sezamový), orechy (makadamové, mandle, lieskovce, vlašské orechy, para orechy, píniové oriešky), morské ryby a avokádo. Okrem toho, že sú dôležité pri udržiavaní hmotnosti, bojujú aj s únavou, zabezpečujú správne funkcie imunitného systému, nervovej sústavy a celkové zdravie organizmu.
  • Vaječné bielka
    Sú bohaté na aminokyseliny, ktoré udržiavajú metabolizmus v dobrej kondícii. Obsahujú tiež vysoký podiel bielkovín a vitamínu D.
  • Ryby
    Rybí olej zvyšuje hladinu enzýmov spaľujúcich tuk, čo spôsobuje zrýchlenie metabolizmu. Treba ich však konzumovať v správnom množstve.
  • Proteín
    Je hlavným výživovým doplnkom každého aktívneho športovca. Zvyšuje denný príjem bielkovín a v kombinácii s tréningom je zodpovedný za rast a regeneráciu svalov. Okrem týchto hlavných vlastností tiež zabezpečuje správnu funkciu imunitného systému, udržiava správne pH krvi a veľa iných. Na trhu je k dispozícii celý rad rôznych proteínov, kde si každý môže vybrať ten najvhodnejší pre seba.

  • Kapustovitá zelenina
    Vitamíny zo skupiny B obsiahnuté v kapustovitej zelenine majú blahodarný účinok na metabolizmus. Doprajte si preto: kel, ružičkový kel, brokolicu, karfiol, kaleráb alebo žeruchu.
  • Čili papričky
    Kapsaicín, ktorý obsahujú, môže metabolizmus poriadne naštartovať. Aby bol tento efekt naozaj účinný, doprajte si čerstvé nasekané papričky raz denne – pridaním do polievky alebo hlavného jedla. Pikantné jedlo zrýchľuje trávenie a pomáha spaľovať tukové zásoby. Sú tiež zdrojom vitamínu C.
  • Zázvor
    Zázvor má vlastnosti, ktoré zrýchlia metabolizmus a bojujú proti nebezpečnému cholesterolu. Stačí pridať do nápojov, čaju, polievok, šalátov, hlavného jedla alebo len tak žuť na odbúranie stresu.
  • Citrón
    Ľudia, ktorí začínajú svoj deň pohárom teplej vody s čerstvou šťavou z citróna, to nerobia len z dôvodu úžasnej fresh chuti. Tento ranný rituál doslova zobudí celý organizmus a naštartuje ho do nového dňa.
  • Uhorka
    Úžasná zelenina, ktorá je plná síry a kremíka – dva stopové prvky spaľujúce tuk. Navyše obsahuje ďalšie vitamíny, živiny, vlákninu a vysoký podiel vody, čo oceňujeme hlavne v letných mesiacoch. V kombinácii s citrónom je zrýchlenie metabolizmu stopercentne zaručené.
  • Kofeín
    Kofeín už od prvého dúšku kávy rýchlo vstupuje do krvného obehu cez sliznice úst, hrdla a žalúdka. Má schopnosť urýchliť centrálny nervový systém a naštartovať metabolizmus. Kávové zrná obsahujú aj množstvo antioxidantov. Je však potrebné dbať na kvalitu kávy a vedieť si správne vybrať.

Náš tip: Dajte si kávu pred ranným cvičením nalačno, má účinky ako spaľovač tukov!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:57