shutterstock
StoryEditor

Trápi vás bolesť žalúdka? Vyskúšajte týchto prírodných záchrancov

09.01.2020, 11:00
Zdravie
Čo pomôže, keď nám žalúdok dáva vedieť, že sme to prehnali?

Džús z mrkvy a mäty


Na prvý pohľad to môže znieť ako zvláštna kombinácia, no pritom ide o vysoko účinný liek, ktorý upokojí žalúdok. Obsahuje zmes výživných látok, preto je vhodný aj počas chrípkovej sezóny, ako píše rd.com. Uvarte štyri pokrájané mrkvy v štyroch šálkach vody a s jednou čajovou lyžičkou sušenej mäty priepornej alebo čajovým vrecúškom. Varte na stredne nízkej teplote po dobu 15 minút, alebo až kým nie je mrkva mäkká. Ak ste použili čajové vrecúško mäty priepornej, chvíľu nechajte lúhovať, pomiešajte a vyberte. Môžete pridať štipku mletého zázvoru pre väčšie upokojenie žalúdka alebo citrónovú šťavu pre lepšiu chuť.

Čaj z ryže


Zastaví hnačku a obnoví podráždený žalúdok. Takú silu má ryžový čaj. Varte 1/2 šálky ryže v šiestich šálkach vody po dobu 15 minút. Preceďte a vodu ochuťte trochou medu alebo cukru. Pite teplé.

Pripálené toasty


Toasty sú skvelým pomocníkom na pokazený žalúdok, no väčšiu službu preukážu, keď sú pripálené. Spálené časti totiž absorbujú toxíny, kvôli ktorým sa cítite tak zle. Pridajte trochu džemu, aby boli toasty chutnejšie.

Jogurt


Pravdepodobne v tomto stave nezatúžite po mliečnych výrobkoch, no probiotické vlastnosti jogurtov - živé baktérie, patria medzi výborné lieky, ktoré zmierňujú tráviace ťažkosti a posilňujú imunitný systém. Dbajte však na výber. Len netučný biely jogurt bez pridaného cukru či inej chute vám skutočne dokáže pomôcť.

Semienka rasce


Semienka rasce sú plné vitamínov a minerálnych látok, ktoré inhibujú rast škodlivých baktérií, spôsobujúce tráviace ťažkosti, plynatosť alebo nadúvanie a prispievajú tak k podráždeniu žalúdka. Okusujte za hrsť rasce po jedle, ak sa cítite zle a máte nafúknuté brucho alebo zapite rozdrvenú rascu vodou. Malým deťom môžete zaliať malú lyžičku rozdrvenej rasce horúcou vodou, nechajte vychladnúť a podávajte po lyžičkách.

Fenikel


Na plynatosť funguje sila feniklu. Popíjajte čaj alebo žujte niekoľko semien feniklu. Podporuje trávenie, pomáha pri kŕčoch a znižuje nevoľnosť z podráždeného žalúdka.

Teplo


Umiestnite fľašu s horúcou vodou alebo vyhrievaciu podložku na svoj podráždený žalúdok. Teplo zvyšuje prietok krvi k povrchu kože a prenáša vnímanie bolesti z vnútra žalúdka von.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 19:53