shutterstock
StoryEditor

Recept na dlhovekosť existuje! Stačí tráviť viac času v prírode

18.12.2019, 11:00
Zdravie
Väčšia občianska vybavenosť a všetko po ruke. Aj také výhody má bývanie vo veľkomestách, no môže to byť za cenu zdravia.

Niekto uprednostňuje pokojnejší život na vidieku, iný dáva prednosť rušnejšiemu životu v meste. Podľa najnovšej štúdie publikovanej v časopise Enviromental Health Perspectives ženy, ktoré žijú v miestach obklopených zeleňou a stromami majú nižšiu pravdepodobnosť úmrtia ako ostatné. Vyzerá to tak, že vidiek má naozaj lepší vplyv na zdravie človeka, ako sa doteraz predpokladalo. Zaujímavé je, že to vedci potvrdili v súvislosti s nežnejším pohlavím, ako píše elitedaily.com.

Akú má silu?

Odborníci z Harvard T.H. Chan School of Public Health, rovnako aj Brigham and Women’s Hospital pozorovali 108 630 žien od roku 2000 do roku 2008, aby zistili, či existuje nejaká súvislosť medzi pôsobením zelene na človeka a úmrtnosťou. Už predchádzajúce výskumy ukázali potenciálne výhody života v blízkosti prírody, vrátane lepšieho spánku, lepšieho duševného zdravia, ako aj nižšieho krvného tlaku a nižšej tepovej frekvencie. Až teraz sa našli vedci, ktorí sa pozreli na mieru úmrtnosti.

Podľa Cosmopolitanu ženy žijúce v priestoroch, kde je veľa zelene, mali o 12 percent nižšiu celkovú úmrtnosť ako tie, ktoré bývali na miestach s najmenším výskytom prírody. Čo však bolo najpozoruhodnejšie bol fakt, že sa zaznamenali veľké rozdiely v úmrtnosti v dôsledku rakoviny a ochorení dýchacích ciest. Ak malo nežnejšie pohlavie okolo svojich domovov málo stromov, hrozila im až 34-percentná vyššia miera úmrtia na ochorenia dýchacích ciest a o 13-percentná vyššia miera úmrtia na rakovinu. Takže, ak máte stromy, kríky, rastliny, záhradu alebo iný druh prírody v blízkosti svojho domova a ste žena, máte oveľa menšiu pravdepodobnosť úmrtia na tieto choroby.

Je to jasné. Väčšie plochy zelene boli spojené so znížením mortality. Kým výstavba vegetácie môže zmierniť dopady klimatických zmien, dokázaná spojitosť medzi ňou a nižšou úmrtnosťou naznačuje, že tiež môže byť výborná na zlepšenie zdravia. Stačí trochu zelene a prírody v okolí a prispejete tým svojmu zdraviu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 02:13