shutterstock
StoryEditor

Bozkávajte sa! V mnohých prípadoch vám to pomôže viac než odborníci

09.12.2019, 12:00
Zdravie
Bozk nie je len symbolom romantickej lásky a gestom vášne. Má aj určité terapeutické účinky, napríklad zmierňuje bolesti hlavy a chrbtice.

Bozk posilňuje imunitný systém, ako píšu lidovky.cz. Počas desiatich sekúnd trvania bozku si vymeníme 80 miliónov baktérií, medzi ktorými je nepochybne streptokok alebo vírus Epstein-Barrovej, ktorý vyvoláva známu "chorobu z bozku" mononukleózu.

Avšak aj táto výmena baktérií môže byť užitočná: "Sliny obsahujú časť mikrobioty, čo je naša vnútorná rezerva dobrých baktérií, a tým výmena baktérií pri bozku stimuluje imunitný systém zvyšovaním produkcie protilátok," vysvetľuje predseda Talianskej spoločnosti pre endokrinológiu Andrea Lenzi.

"Keď bozkávame partnera, ale aj deti alebo dokonca zvieratá, ktoré milujeme, stimuluje sa sekrécia hormónov s pozitívnymi účinkami," vysvetľuje Lenzi. Medzi ne patrí dopamín, endorfín a serotonín. Preto často pri vášnivom bozku tlčie srdce rýchlejšie a potíme sa. "Bozky prebúdzajú sériu hormónov, od kortizolu po mužské a ženské hormóny a endokrinné neurotransmitery, ktoré majú komplexne pozitívny vplyv na hormonálnu stabilitu," dodáva Lenzi.

Nie všetky bozky sú rovnaké, ale efekt, ktorý majú z psychologického hľadiska, je veľmi podobný. "Francúzsky bozk dvoch milencov sa veľmi líši od bozku dieťaťa, ale obaja majú rovnakú podstatu - intímny kontakt," vysvetľuje psychologička Adele Fabriziová z Inštitútu klinickej sexuológie v Ríme. "Aj bozky na pozdrav sú prejavom citu a pozornosti voči druhému," dodáva.

Bozk je blahodarný aj pre starých ľudí. "Na tieto osoby, ktoré často žijú samy a trpia rôznymi chorobami, má bozk od vnúčaťa silný vplyv, pretože je uistením o citovom vzťahu a je mocným prostriedkom proti depresiám," cituje Fabriziovú taliansky týždenník L Espresso.

Vášnivý bozk medzi mužom a ženou je najčastejšou podobou bozku vo filme aj v piesňach. "Je to gesto hlbokej intimity a v niektorých situáciách znamená viac než samotný sexuálny akt. Niektoré prostitútky sa napríklad odmietajú so zákazníkom bozkávať," hovorí Fabriziová. "Podľa mojich skúseností si mnohé ženy sťažujú, že ich partner, ide hneď na vec a vynecháva bozkávanie. To sa mnohým ženám nepáči," uvádza. Muži si totiž väčšinou myslia, že vyvrcholením milovania je sexuálny akt, a mylne predpokladajú, že tak privodia viac potešenia i partnerke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:48