shutterstock.com
StoryEditor

10 tajomstiev ako schudnúť 10 kíl. Funguje to na každého, stačí len chcieť!

01.11.2019, 08:00
Zdravie
K želanému výsledku nás často môžu doviesť aj drobné a jednoduché zmeny. Jasné, desať kilogramov nie je málo, ale ak budete nasledovať týchto desať krokov, pôjdu dole pomerne rýchlo.

1. Pátrajte
Popremýšľajte, čo sú príčiny toho, že ste pribrali. Vyprážané jedlá a sladkosti, ktorým neviete odolať? Prestávate sa ovládať, keď je niečo pod zub na dosah ruky? Ste príliš zaneprázdnení, unavení alebo leniví pripravovať si zdravé jedlá? Alebo vybielite chladničku vždy, keď ste nervózni? U väčšiny ľudí je to kombinácia viacerých faktorov. Ak ich pomenujete, uvedomíte si, kde treba začať.

2. Hýbte sa
Úprava stravy a pohyb – to je najúčinnejší spôsob, ako schudnúť a neskôr si vytúženú postavu udržať. Športujte systematicky a pravidelne, tri- až štyrikrát v týždni. Snažte sa hýbať čo najviac aj v bežnom živote, napríklad chodiť po schodoch namiesto výťahu.

3. Plánujte vopred
Každý ma slabé chvíľky, keď je ťažké robiť zdravé rozhodnutia. Zamyslite sa, v akých situáciách zlyhávate. Nezdravý obed v práci? Vezmite si vlastný z domu. „Spráskate“ po návrate z práce za desať minút všetko, čo nájdete v chladničke? Zjedzte niečo malé cestou domov a majte pripravené jedlo, ktoré iba zohrejete alebo rýchlo dovaríte.

4. Ovocie a zelenina
Môžete si dopriať veľké porcie jedla aj bez toho, aby ste sa predávkovali kalóriami – ak jete ovocie a zeleninu. Oproti iným potravinám obsahujú veľa živín, vlákniny a vody. To vám pomôže schudnúť bez toho, aby ste sa cítili hladní. Polovicu každého taniera s jedlom zaplňte ovocím a zeleninou. Na druhú dajte celozrnné potraviny, chudé mäso, strukoviny, tofu alebo nízkotučné mliečne výrobky.

5. Nepite kalórie
Dávajte prednosť nápojom bez kalórií ako voda či horúci čaj. Z jedinej plechovky sladeného nápoja môžete do seba dostať 240 kalórií a 65 gramov cukru.

6. Nehladujte
Drastické diéty, ktoré vám nanucujú len zopár potravín a výrazne skrešú príjem kalórií, skrátka nefungujú. Ak aj schudnete, pravdepodobne sa časom na vás kilogramy opäť nalepia (možno ešte viac ako predtým). Ak chcete schudnúť natrvalo, musíte zmeniť stravovacie návyky a vytrvať v nich.

7. Tri jedlá
Tri jedlá denne udržujú metabolizmus v správnom rytme a zabraňujú nekontrolovateľnému hladu. Ak obmedzíte hlavné jedlá na menej ako tri, je pravdepodobné, že pri najbližšej príležitosti zjete všetko, čo nie je priviazané. Odporúčané hodnoty pre ženy sú 300 až 500 kalórií na hlavné jedlo, u mužov 400 až 600 kalórií. S desiatou a s olovrantom by ste sa mali vtesnať medzi 100 a 200 kalórií.

8. Dbajte na kalórie
Ľudia, ktorí sledujú množstvo skonzumovaných kalórií a ich výživovú hodnotu, chudnú efektívnejšie. Má to svoje dôvody. Lepšie si totiž uvedomíte, ktoré potraviny obsahujú prázdne kalórie – to sú tie s minimom živín.

9. Váha nie je božstvo
Nerobte z množstva zhodených kilogramov jediné meradlo úspechu. Sú vám nohavice voľnejšie? Dostávate viac komplimentov? Máte viac energie? Zlepšil sa vám krvný tlak a hladina cholesterolu? Ak schudnete päť kíl namiesto desiatich, neznamená to, že ste zlyhali.

10. Neobviňujte sa
Nesnažte sa byť dokonalí. Ak raz za čas zhrešíte, je to v poriadku, stane sa to každému. Jedna výnimka nezmarí vaše úsilie. Necíťte sa preto vinní alebo nahnevaní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 21:13