Dobre žujte
Každú potravinu treba uvariť domäkka, ale hlavne v ústach dôkladne požuť.
Keď sa dostavia tráviace ťažkosti, pri ďalšom výbere potravín je vhodné zamerať sa na ľahšie stráviteľné druhy. Potraviny je potrebné varením alebo dusením spracovať domäkka, poprípade pomlieť alebo rozmixovať, no hlavne dôkladne pri konzumácii požuť. Pacienti s poškodeným chrupom môžu mať pri prežúvaní problém. Pre nich je vhodnejšia strava mletá alebo mixovaná, aby si nezaťažili žalúdok. V každej situácii je potrebné jesť pomaly.
Prevencia pred ťažkosťami
Zdravým a primeraným stravovaním sa môžeme dopracovať nielen k primeranej hmotnosti, ale môžeme sa aj dlhodobo vyhnúť tráviacim ťažkostiam. Mali by sme sa naučiť jesť pomaly a stravu dôkladne požuť. Rýchlym jedením a nedostatočným požutím prehĺtame viac vzduchu, čo môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie. Snažiť sa vyhnúť stresu, ktorý neprospieva tráveniu, ale ani glykémii. Denne jesť zeleninu, primerané porcie ovocia, dať prednosť celozrnným potravinám a jesť pravidelne.
Pokrmy pripraviť jednoduchou technologickou úpravou, bez vysmážania. Jesť kvalitné potraviny, s nižším obsahom tuku a cholesterolu, ale nezabúdať do denného režimu zaradiť aj pohyb. Dodržiavať všetky hygienické pravidlá pred konzumáciou potravín a tiež pri ich tepelnej úprave. Keď sa konzumuje jedlo veľmi rýchlo, prehĺtame väčšie kusy jedla, prehliadneme jeho objem a často dochádza k postupnému prejedaniu. Aj nesprávne zvolenou stravou môžeme trávenie sťažiť a ohroziť tak ktorýkoľvek orgán tráviacej sústavy.