shutterstock.com
StoryEditor

Tieto rizikové faktory výrazne vplývajú na mužnosť súčasných chlapov

23.09.2019, 19:00
Zdravie
Americkí psychológovia hovoria, že odvaha a líderstvo patria medzi tradičné mužské hodnoty, no vyzývajú kolegov po celom svete, aby zmenili prístup k mužom. Už dávno to nie sú len lovci a živitelia rodiny, musia sa vyrovnať so silnými ženami aj s tlakom spoločnosti. Na mužnosť súčasných chlapov vplývajú rozličné faktory. Ktorá veková skupina je v ohrození?

Mužnosť môžeme chápať ako súhrn vlastností všeobecne vnímaných ako mužské, napríklad sila či odvaha, ale aj v rovine potencie.

Tridsiatnikom komplikuje život stres

Najmä tridsiatnici, ktorí túžia po kariére a majú vysoké ambície, trávia väčšinu času v kancelárii. Možno ste zachytili, že syndróm vyhorenia bol len prednedávnom Svetovou zdravotníckou organizáciou zaradený do Medzinárodnej klasifikácie chorôb ako fenomén súvisiaci s prácou. Vysoké pracovné tempo, veľa povinností, málo energie a odpočinku sú časté faktory, ktoré u mužov vplývajú na sexuálnu aktivitu. Hrozbou je aj závislosť od mobilných prístrojov a internetu.
Ako spomína Mgr. Karol Kováč, psychológ a zakladateľ Inštitútu stresu, rizikovou skupinou stresom postihnutých mužov sú manažéri či majitelia firiem. Stres vplýva na všetky oblasti života, frekvencia chvíľ s partnerkou klesá na minimum, k stresu sa pridružujú únava aj strach zo zlyhania.
Štyridsiatnikov trápia problémy v posteli
U mužov po štyridsiatke začína klesať hladina testosterónu, pričom niektorým mužom môže testosterón ubudnúť veľmi rýchlo, hovorí o svojich zisteniach americký terapeut David McKenzie.
Predčasná ejakulácia či impotencia sú ďalšie trápenia, pre ktoré sa muži necítia plnohodnotnými mužmi. Vo vekovej skupine 40 až 50 rokov je navyše jednému mužovi z desiatich diagnostikovaná rakovina prostaty. S pribúdajúcim vekom stúpajú aj čísla pacientov.
Rizikovou skupinou sú aj päťdesiatnici
Na Slovensku ochorie ročne na rakovinu prostaty viac ako 2 300 mužov. „Mužská sebadôvera sa v ťažkých chvíľach otrasie v základoch. V prípade, že sa rakovina prostaty odhalí včas, v ranom štádiu, v 99 % prípadov pomôže protónová liečba,“ vysvetľuje MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D., primár Protónového centra v Prahe. Po úspešnej protónovej liečbe sa pacienti nemusia obávať ani impotencie či erektilnej dysfunkcie, v takomto prípade zostáva kvalita ich života zachovaná v rovnakej miere ako pred ochorením.
Mužstvo je záhadný pojem, na ktorý útočí dnešná emancipácia žien, zlá životospráva, nedostatok pohybu, spánku či psychohygieny, rovnako choroby a dlhodobý stres. Aby sa muži mohli naplno cítiť mužmi vo všetkých vekových kategóriách, musia minimalizovať negatívne faktory, nastaviť psychiku na pozitívny smer a obklopiť sa láskou.


Rakovina na Slovensku v roku 2018

  • 29 245 diagnostikovaných nových prípadov rakoviny
  • 15 704 mužov pacientov s rakovinou
  • 2 362 nových prípadov rakoviny prostaty

Úspešnosť liečby

  • protónová liečba 97 %
  • bežná liečba 70 %

Riziko impotencie

  • protónová liečba 3 %
  • bežné ožarovanie 40 %
  • operácia 75 %

Riziko inkontinencie

  • protónová liečba 1 %
  • bežné ožarovanie 5 %
  • operácia 30 %

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:06