MAROŠ KRAMÁRidnes.cz
StoryEditor

Koniec boľavým kĺbom. Celebrity sa vrhli na konský kolagén. Čo na ich experiment hovorí lekár?

17.07.2019, 15:00
Zdravie
Klavirista Jožko Hollý a herec Maroš Kramár sa rozhodli liečiť bolesti kĺbov naozaj netradične. Spoľahli sa na prípravok, ktorý nie je určený ľuďom. Môže im ublížiť?

Jozef Hollý si pred dvomi rokmi prešiel obdobím strachu, keď ho zrazu prestávali „poslúchať“ ruky, čo by preňho ako klaviristu mohlo mať fatálne následky. „Začali ma páliť ruky a bolieť kĺby. Nevedel som otvoriť ani šampanské, mal som obrovské bolesti. Bolela ma hlavne ľavá ruka, koncerty som stále hrával, no zhoršovalo sa to. Z ľavej ruky sa to presunulo aj na pravú. Nepomáhalo mi absolútne nič. Lekári nevedeli prísť na to, čo mi spôsobuje problémy, len skonštatovali, že to zrejme bude opotrebovanosťou.

collagen shutterstock.com

​Absolvoval som všetky možné vyšetrenia, vyskúšal som aj čínsku medicínu, nejaké alternatívne metódy... Tri mesiace som jedol niekoľko tabliet denne a vôbec to nepomáhalo, mal som veľké obavy. Keď som už bol úplne zúfalý, kamarátka športovkyňa mi spomenula, že na kĺby dobre funguje výživový kolagénový doplnok pre kone. Pol roka som sa tomu bránil, študoval som si to, mal som z toho obavy, potom som to vyskúšal a naozaj mi to pomohlo. Po 3 – 4 týždňoch ma ruky prestali bolieť. Dnes hovorím, že mi to zachránilo ruky. Momentálne striedam mesiac s prípravkom a mesiac bez neho. Upravilo sa mi to, fungujem v pohode,“ hovorí obľúbený klavirista Jožko Hollý.

Aj herec Maroš Kramár sa nám pochválil, že si občas na kĺby a kosti dopraje kolagénové kocky pre kone. „Mám dva kone za Stupavou, kupujem im výživné želatínové kocky, aby sa im dobre vyvíjali kosti a kĺby. No a keďže aj mňa už trochu začali trápiť kĺby a kolená, tak im z tých výborných kociek občas ukradnem a dám si „konskú“ dávku. MUDr. Tomáš Jakubík upozorňuje, že to môže byť veľká chyba.
„Debatu o týchto prípravkoch som som mal aj s veterinármi. Pýtal som sa ich, prečo ich nevyrábajú aj pre ľudí, ak sú tie výživové doplnky také skvelé a účinné, ako sa hovorí. Veterinári mi vysvetľovali, že celý tento „cirkus“ okolo konských preparátov je úplne zbytočný. Spôsob, ako sa liek dostane do organizmu, je u ľudí aj koní rovnaký, jednoducho ho zjeme. No spôsob rozkladania lieku v žalúdku, ten už je odlišný, preto sa to u ľudí nedokáže tak vstrebať. Preto my neerdžíme a tento liek jednoducho nemá efekt. To je presne obraz toho, ako funguje placebo, ľudia si medzi sebou podávajú informácie o tom, že keď je kôň obrovský a zaberie mu to, tak to musí zabrať aj mne. No v skutočnosti to nefunguje. Preto kone neužívajú ľudské lieky a ľudia by nemali užívať to, čo je určené pre kone.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Ja vás zdravím. ?

Príspevok, ktorý zdieľa Maros Kramar (@maroskramar),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 18:12