dreamstime
StoryEditor

Aj muži si prechádzajú menopauzou. Podľa jednoduchých bodov zistíte, či v nej je aj váš partner

23.01.2022, 22:30
Zdravie
Nielen ženy zažívajú okolo päťdesiatky veľké hormonálne búrky. Podobný problém majú aj muži, len sa o ňom mlčí. Volá sa to andropauza a sprevádza ju celá plejáda nepríjemných príznakov.

Aké sú príznaky andropauzy a akej vekovej kategórie sa to týka?
Do ambulancie prichádzajú spravidla s únavovým syndrómom, poruchami spánku, nervozitou, depresívnym ladením, so stratou mužskej sily, s pocitom vyhorenia, so stratou libida či erekcie. Týka sa to väčšinou mužov vo veku 50 až 55 rokov, ale je to len orientačný vek. Prvé príznaky môžu prísť aj oveľa skôr.

Dajú sa zmierniť?
Určite áno. A nie je to len o náhrade testosterónu. Je to aj o zmene životného štýlu. Pacient si tak môže výrazne pomôcť sám a nespoliehať sa len na lekára. Môže tak urobiť napríklad postupnou redukciou nadváhy, stresu, dostatočným spánkom, veku primeranou športovou aktivitou. Často stačí napríklad len 30 minút denne svižnej chôdze a dostaví sa zlepšenie kondície, nálady a celkového stavu. Zdravá strava, abstinencia a vyhýbanie sa fajčeniu sú rovnako dôležité faktory. Sú však aj také, ktoré nevieme ovplyvniť. Súčasnosť je plná plastov, fluoridov, pesticídov, ťažkých kovov a ďalších látok, ktoré denne bombardujú endokrinný systém a majú veľmi negatívny vplyv na testosterón.

Môže sa stať, že po andropauze už muž nemá také libido ako pred ňou?
Muž má vrchol libida približne v 20 rokoch života, žena v 30 rokoch. Následne libido pozvoľna klesá až do staroby. Opäť je to však veľmi individuálne. Sú muži, ktorí sú sexuálne aktívni aj v sedemdesiatke. No občas príde do ambulancie 30-ročný muž, ktorý sa sťažuje, že má výrazne znížené libido a má pocit vyhorenia.

Ovplyvňuje aj plodnosť muža?
Vekom sa kvalita spermií zhoršuje. Testosterón je zodpovedný okrem iného za tvorbu spermií a semennej tekutiny a čím menej jej je, tým dochádza k menšiemu výronu semena a pohyblivosti spermií pri ejakulácii. Platí však, že u žien končí reprodukčný cyklus stratou menštruácie u mužov nekončí nikdy. Muž je v ktoromkoľvek veku schopný splodiť dieťa. A to aj v rámci rozvinutého syndrómu nedostatku testosterónu.

Mení sa počas andropauzy mužom postava?
U mužov dochádza k viacerým zmenám ako len zmena postavy. Pozorujeme tzv. metabolický syndróm, čo je súbor príznakov spojených s obezitou (typické „pivné brucho“), zvýšením krvného tlaku, cukru a tukov v krvi. Takže postava sa mení v prospech tukov a ubúdaním svalovej hmoty. V rámci urologického vyšetrenia zaznamenávame spravidla pokles testosterónu, ktorý následne nahradíme syntetickým. U mužov postupne zaznamenávame nárast energie, nálady, libida a zlepšenie erekcie.

Test nájdete na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 15:21