dreamstime
StoryEditor

Aj muži si prechádzajú menopauzou. Podľa jednoduchých bodov zistíte, či v nej je aj váš partner

23.01.2022, 22:30
Zdravie
Nielen ženy zažívajú okolo päťdesiatky veľké hormonálne búrky. Podobný problém majú aj muži, len sa o ňom mlčí. Volá sa to andropauza a sprevádza ju celá plejáda nepríjemných príznakov.

Únava, depresia, pokles libida, nárast váhy, návaly tepla... To sú príznaky, ktoré v menšej či vo väčšej miere zažívajú všetky ženy, ktorým vynecháva menštruácia. Prelomový vek, ktorý chceme všetky oddialiť, pretože akoby oddeľoval mladosť od staroby. O „strašiaku“ menom menopauza vieme veľa, pretože už dávno nie je tabu. Možno sa vám o nej zmienila vaša mama či babka a možno ňou práve prechádzate aj vy. Ženy v prechode sú častým námetom filmov či divadelných predstavení a aj terčom posmeškov zo strany mužov. No to, že podobné problémy majú aj oni, nie je príliš známe, teda nie v bežnej spoločnosti.

Lekári a odborníci sa andropauzou ,samozrejme, zaoberajú už veľmi dlho, no časť verejnosti stále verí, že je to len akýsi novodobý fenomén, ktorý možno ani nie je vedecky podložený a že ide iba o zlé psychické rozpoloženie muža, ktorý si uvedomil, že mladosť má už za sebou. Nie je to tak! Andropauza, teda obdobie, keď začína mužovi klesať hladina testosterónu, je normálna diagnóza, ktorú rieši lekár – urológ. Mnoho mužov sa však ešte stále za zdravotné problémy podobného charakteru hanbí a radšej budú trpieť, ako by mali navštíviť odborníka, zveriť sa mu a svoj problém elegantne riešiť. Ak máte teda vedľa seba päťdesiatnika, ktorému začalo náhle rásť „pivné“ brucho, býva smutný a podráždený a stráca záujem o sex, neuťahujte si z neho. Pošlite ho k lekárovi.


Na najčastejšie otázky odpovedá MUDr. Milan Blaško, urológ


Je to pravda, že aj muži prechádzajú niečím podobným ako ženy v období menopauzy?
V podstate áno. U žien je však jasne zadefinovaný stratou menštruačného cyklu. U mužov takýto jasný signál neexistuje. Niektoré príznaky sú však u mužov a žien podobné: návaly tepla, podráždenosť, depresia, pokles libida, strata svalovej hmoty, obezita. Treba však zrealizovať dôkladné a komplexné vyšetrenie, keďže niektoré príznaky sa vyskytujú aj pri iných ochoreniach.

Prechádza andropauzou každý muž? Dá sa to tak zovšeobecniť?
Je to veľmi individuálne. U jedného muža môžu byť prvé príznaky andropauzy v 30 rokoch života, u iného v 55, u niekoho žiadne. V medicíne nikdy neplatí „každý“ a „vždy“. V niektorých štúdiách sa zistilo, že v skupine mužov starších ako 75 rokov existuje až 15 – 20 % mužov, ktorí majú hladiny testosterónu pri hornej hranici normy mladých mužov. Je to najskôr podmienené geneticky a zrejme to vytvára predpoklady pre dlhovekosť. Inak povedané, títo muži majú šťastie.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 06:26