pexels
StoryEditor

Prehliadky sú povinnou jazdou pre naše zdravie. Pozrite sa, ako často by ste ich vo svojom veku mali absolvovať

19.01.2022, 20:00
Zdravie
Autor:
Juliána N
Nemali by sme na túto vec zabúdať napriek tomu, že je náš diár plný povinností.

Kedy je vhodná doba?

Niekedy sa môže zdať ťažké ušetriť čas z vášho nabitého programu a ísť navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, najmä ak sa necítite inak ako obyčajne. Priznajme si realitu, nikto nerád počuje zlé správy, najmä ak sa to týka zdravia, no následky vynechávania pravidelných zdravotných prehliadok môžu byť niekedy dosť vážne. 

Ako často navštevujete svojho lekára kvôli takýmto testom, bude v konečnom dôsledku závisieť od mnohých faktorov. Všeobecne sa prihliada hlavne na vek, preto je nasledovné rozdelenie orientačné:

18-30 rokov: každé 2 až 3 roky

30-50 rokov: každé 2 roky

50 a viac rokov: raz za rok

Tieto vyšetrenia určite nevynechajte

Zdravotné skríningové testy sú dôležité pre každú ženu, dokážu odhaliť problémy s hustotou kostných minerálov, ako je osteoporóza, rakovina, srdcové choroby a iné problémy v najskorších štádiách, kedy sa dajú najúčinnejšie liečiť. Niektoré testy sa odporúčajú pre každú ženu, zatiaľ čo iné sú individuálne v závislosti od ďalších rizikových faktorov.

Špecialistka na preventívnu starostlivosť, MUDr. Katarzyna Budzynska, jednoznačne odporúča ženám mamografiu. Mamograf je röntgenový obraz tkaniva a tieto obrázky možno použiť na zistenie skorých príznakov rakoviny prsníka. Všetky ženy by mali neodkladne začať s mamografiou vo veku 50 rokov, ale nič vám nebráni začať aj v štyridsiatke. Porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste sa rozhodli ako často by ste mali toto vyšetrenie absolvovať. Pokiaľ máte väčšie riziko vyskytnutia rakoviny prsníka, možno budete potrebovať skenovanie o niečo skôr.

Rutinná prehliadka u vášho gynekológa môže pomôcť v odhalení rakoviny krčka maternice. Slúžia na to pap testy, ktoré nachádzajú prítomnosť nádorových buniek. Vyšetrenie prebieha rýchlo, gynekológ odoberie z krčka maternice bunky, ktoré sa odošlú do laboratória na analýzu. Výsledok sa dozviete v čase 10 až 15 dní od odberu. Zvyčajne sa toto vyšetrenie absolvuje každé 3 roky, pri ženách so závažnejšími problémami je to aj každý rok.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:26