pexels
StoryEditor

Prehliadky sú povinnou jazdou pre naše zdravie. Pozrite sa, ako často by ste ich vo svojom veku mali absolvovať

19.01.2022, 20:00
Zdravie
Autor:
Juliána N
Nemali by sme na túto vec zabúdať napriek tomu, že je náš diár plný povinností.

Nepodceňujte bezpríznakovosť

„Mne nič nie je, nemusím ísť k lekárovi.“

Táto veta je častým dôvodom, prečo prehliadky nielen odkladáme, ale na žiadnu z nich sa vôbec nechystáme. Niekedy však nemusíme vykazovať žiadne príznaky alebo choroby. Včasná detekcia, po ktorej nasleduje liečba a kontrola stavu, môže viesť k dobrému výsledku a znížiť riziko závažných komplikácií. Určité chronické ochorenia – napríklad  cukrovka, si vyžadujú určitý čas kým sa vyvinú.  Včasné zistenie ochorenia umožní zvládnuť ho s menším počtom komplikácií a lepšími dlhodobými výsledkami. 

Väčšina pacientov je nakoniec veľmi vďačná za to, že potenciálne vážny zdravotný problém bol včas odhalený počas vyšetrenia. Tento pocit prenáša aj na svojich blízkych a tým ovplyvňuje ďalších ľudí, aby nezanedbávali svoje zdravie. 

Osoba, ktorá pravidelne cvičí a sleduje svoju stravu má väčšiu pravdepodobnosť, že zabráni rakovine a iným chronickým ochoreniam (hypertenzia a cukrovka). Choroba akou je rakovina  môže byť niekedy úplne neočakávaná. Napríklad 10 až 15 % prípadov rakoviny pľúc sa vyskytuje u nefajčiarok, preto je dôležité nechať sa vyšetriť, aj keď sa cítite úplne zdravo.

Ako často a aké prehliadky sú povinnou jazdou, nájdete na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:56