shutterstock.com
StoryEditor

Prinášame vám veľkú letnú abecedu krásy. Pretože aj Slnko vie nášmu telu uškodiť

28.06.2019, 09:55
Zdravie
Aby sme nevyzerali staršie, ako v skutočnosti sme. A pár ďalších vychytávok. Užívajte si.

Anti Age
Doprajte svojej tvári, krku a dekoltu omladzujúcu starostlivosť. Áno, aj krku a dekoltu, pretože práve tu pokožka najľahšie vysychá a ochabuje. Vyskúšajte, ktoré séra a krémy vám najviac vyhovujú. Pri výbere krému dbajte aj na to, aby mal slnečnú ochranu. Môžete tak predísť fotostarnutiu kože.

Bronz
Podčiarknite svoje opálenie a rozjasnite pleť s bronzerom. Bronzingové sérá rozjasňujú len tie partie tváre, ktoré prirodzene zachytávajú svetlo. Aplikujte na vrch čela, k obočiu, pozdĺž lícnych kostí, na hornú časť nosa a bradu a rozotrite dostratena. 

Calcium
Spevňujúci lak s kalciom je pre vysušené nechty v lete to najlepšie riešenie. Kalcium posilňuje a spevňuje nechty, zabraňuje ich lámaniu a vysúšaniu a panthenol podporuje epitelizáciu a hojenie, pričom zanecháva nechty hydratované. Použiť ho môžete samostatne, ale aj ako podkladový lak. 

Čistenie
Stále platí pravidlo, že pleť treba čistiť ráno aj večer. A vždy sa odlíčiť. Najskôr začíname očami a po ich odlíčení vyčistíme aj tvár, krk a dekolt – pleťovou vodou, mliekom, tonikom, olejom, prípadne aj gélom či krémom. Až kým nie je tampón čistý!

Denná starostlivosť
Vyberte si krém podľa typu pleti. V lete pozerajte aj na to, aby mal slnečnú ochranu. Ideálne je zabezpečiť si najskôr vzorky, vyskúšať, či vám sedí, a až potom si kupovať celé balenie. Keby vám nesadol, čo s ním? Len tak ho predsa nevyhodíte. Prípadne sa porozprávajte so svojou kozmetičkou či s dermatologičkou, ktoré vedia vždy dobre poradiť.

Emócie
Keď sa budete cítiť mizerne, frknite na seba nejaká novú sviežu vôňu. A vychutnávajte. Leto. Vodu. Zmrzlinu. Sangriu. Život.

Farebné leto
V lete sa nemusíme príliš líčiť, cez deň stačí jemne, večer môžete farby pridať. Voľte ľahší mejkap alebo BB krém, nevynechajte púder – vsiakne mastnotu aj pot. Ak ním poprášite aj viečka, očné tiene vám vydržia dlhšie.

Guľôčky na tvár
Sú veľakrát lepšou voľbou ako bronzery či rozjasňovače vo forme púdrov. Pleť príliš nezaťažia a dodávajú jej prirodzený vzhľad.

Hydratácia
Je nesmierne dôležitá, ak sa rady vypekáte na slniečku či pracujete v klimatizovaných kanceláriách. A keď z 24 °C v miestnosti idete rovno k vode, kde je 34°C, pokožka sa môže priam zblázniť. Výkyvy tepla jej nerobia dobre, vysúšajú ju. Preto by sme nemali zabúdať najmä na hydratáciu. Zvnútra aj zvonka.

hydrated skin shutterstock.com

Chlór
Ak nechcete mať vysušenú pokožku a vlasy, po každej návšteve bazéna sa radšej osprchujte. Pri citlivej pokožke obzvlášť, pretože chlór môže spôsobiť aj alergickú reakciu. Navyše nepekne zapácha. A smrdieť predsa nechceme.

Ibiza look
Že nejdete k moru, opaľovanie vás nebaví, a preto radšej nosíte dlhé nohavice a sukne aj v tom najväčšom teple? Vyskúšajte instantné opálenie, teda samoopaľovacie prípravky. Vykúzlia vám prirodzene vyzerajúce opálenie, a to hneď po prvej aplikácii!

Jemné nôžky
Hlavne päty do sandálikov! Najskôr si spravte suchú pedikúru, potom padne vhod kúpeľ, aby sa nohy zregenerovali, veď ich zaťažujeme každý deň naozaj dostatočne. Na noc nezabudnite natrieť zvláčňujúcim balzamom. V lete je vhodné používať aj sprej, ktorý nôžky prebudí a tiež prevonia.

Kontrola znamienok
Minimálne raz ročne by sme mali zájsť k dermatológovi, aby nám skontroloval naše znamienka. A kontrolovať by sme si ich mali aj samy doma. Ak nie raz za mesiac, tak aspoň raz za tri mesiace. Všímajte si najmä zmeny v tvare, vo veľkosti, farbe znamienka, nové znamienka nepravidelného tvaru a ohraničenia, či znamienko svrbí, bolí, krváca.

Lesk
Pre opálený vzhľad nepotrebujete sýtočervený rúž. Voľte svetlejšie odtiene. Ani jemným leskom na pery nič nepokazíte.

lip gloss shutterstock.com

Masky a pílingy
V rámci čistenia pleti je vhodné raz za týždeň použiť masku a píling. Píling na odstránenie odumretých kožných buniek a masku na vyživenie pleti. Teraz v lete sú na vysušenú pleť vhodné najmä hydratačné masky. Nezabudnite však ani na píling celého tela.

Nová riasenka
Leto je tu na to, aby sme experimentovali, skúšali nové farby a všetko to, na čo počas roka nemáme odvahu. Skúste napríklad riasenky v inej farbe, ako čiernej. Čo takto neónová ružová alebo žltá? 

Očný krém
Pokožka okolo očí je veľmi citlivá, preto si ju treba chrániť slnečnými okuliarmi, pokrývkou hlavy, ale tiež krémami špeciálne určenými priamo na ňu.

Pitný režim
Najmä v lete treba veľa piť, aby sme počas cesty z kúpaliska neodpadli od dehydratácie. Potešíme tým aj pokožku, ktorá je od toľkého slnka a kúpania vysušená. Veď voda tvorí 10 – 20 % kože. Ak jej máme nedostatok, vyzeráme unavene, priam zošúverene. Nehovoriac o pribúdajúcich vráskach. Takže si naordinujte denne minimálne 2 litre vody. Sladené nápoje, polievky ani káva sa do toho nerátajú.

drinking water shutterstock.com

Q10 koenzým
Častým kontaktom s vodou stráca pokožka našich rúk svoj ochranný hydrolipidický film. Doprajme jej preto intenzívnu starostlivosť pomocou výživného omladzujúceho & hydratačného elixíru na ruky s cennými olejmi a koenzýmom Q10. 

Regenerácia
Po celodennom vystavovaní sa slnečným lúčom a máčaní vo vode si potrebuje naše telo oddýchnuť, najmä koža. Keď prídete domov, dajte si vlažnú sprchu – nie horúcu, to by pokožku ešte viac vysušilo – a natrite sa prípravkom po opaľovaní, nech sa koža po teplotnom šoku zregeneruje.

Slnečná ochrana
Natierať sa treba. Keď idete na kúpalisko, to je snáď samozrejmé. Ideálne ešte doma, 20 minút pred vystavením sa slnečným lúčom. Natrite sa však, aj keď idete len na kávu s kamoškami, ale viete, že budete sedieť 2 hodiny vonku na terase. A na ochranu nezabudnite ani vtedy, keď pôjdete na korčule či behať.

Termálna voda
Toto je moja záchrana v lete. Hypoalergénna termálna voda, vhodná aj na citlivú pleť, ktorú môžete použiť viacerými spôsobmi. Na čerstvo oholenú pokožku, ale tiež na pokožku po spálení. Na upokojenie pokožky trpiacej kožnými alergiami. Dá sa použiť na hydratáciu pokožky v klimatizovanej kancelárii, na pláži či na zafixovanie mejkapu.

Upokojenie
Aspoň v lete sa konečne zastavte – vezmite si pár dní dovolenky a nerobte absolútne nič. A tým myslím naozaj nič. Žiadne vypekanie, varenie, upratovanie. Nie! Maximálne si spravte na obed rýchly letný šalát a oddychujte. Stresu je a bude počas roka dosť. Načerpajte sily, choďte sa vyblázniť s deckami na kúpalisko, prečítajte si dobrú knihu, zájdite na jogu pod holým nebom a relaxujte. Zaslúžite si to.

salads shutterstock.com

Vlasy zničené slnkom
Vyživte ich, hydratujte, regenerujte. Šampónmi, kondicionérmi, maskami.

Výživa pier
Spálené pery sú veľmi bolestivé. Preto si vyberajte balzam na pery s ochranným faktorom. Ak máte sklon k herpesom, mažte si pery pravidelne, nech ich slniečko nevysúša. A zaobstarajte si aj balzam na suché a popraskané pery, ktorý ich upokojí, ale zároveň chráni.

Zelenina a ovocie
Najlepší pomocníci ku krásnej pokožke. Letná sezóna je bohatá na zeleninu a ovocie, ktoré nás hydratujú zvnútra, a to, samozrejme, vidieť aj navonok. Nebráňte sa preto uhorkám, paradajkám či melónom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 15:24