dýchanieshutterstock.com
StoryEditor

Zle sa vám dýcha? Pozor na týchto 5 spúšťačov ASTMY

26.04.2019, 11:45
Zdravie
Zle sa vám dýcha? Trápi vás kašeľ, astma, zápaly priedušiek alebo ste dokonca prekonali zápal pľúc? Potom vás najskôr niečo či niekto dusí. Priznať si to, znamená urobiť prvý krok k tomu, aby ste sa mohli opäť voľne nadýchnuť.

Telo a duša je neoddeliteľný celok, preto fyzické problémy sú často následok skrytého duševného nesúladu – vnútorného boja, ktorého si často ani nie sme vedomí. Alebo si ho skrátka nepripúšťame. Inými slovami: niečo iné cítime a niečo iné robíme. Ak sa nám podarí tento vnútorný odpor odstrániť, zvyčajne zmizne aj choroba.

VEČNÉ BRANIE A DÁVANIE

Nádych a výdych predstavujú schopnosť brať a dávať, získavať a odovzdávať. Nádych je cesta zvonka dovnútra, keď si niečo berieme a zároveň to prijímame. Výdych je naopak cesta zvnútra von, keď zo seba niečo odovzdávame. A je to tiež šanca na výmenu. Pomocou výdychu sa zbavujeme toxínov, ktoré v sebe nosíme. Škodlivín vznikajúcich ako vedľajšie produkty metabolizmu, nečistôt z okolitého prostredia, stresu, negatívnych myšlienok a emócií, ktoré nám ubližujú, ako je strach a hnev, zlosť, nenávisť, sebaľútosť a ďalšie.

MÁTE DOSTATOK PRIESTORU?

Pri zdravom dýchaní je nádych a výdych v harmónii, čo znamená, že aj dávanie a branie v našom živote je v rovnováhe. Ak sa vám dýcha ťažšie, je zrejmé, že v niektorej oblasti došlo k narušeniu rovnováhy. Vyskúšajte si položiť nasledujúce otázky: Mám vo svojom živote dostatok priestoru? Neobmedzuje ma niekto alebo niečo? Vyjadrujem slobodne svoje pocity? Dôverujem životu a bez obáv prijímam všetko, čo mi prináša? Dokážem oceniť sám/sama seba? Nepotláčam svoje skutočné potreby? Správajú sa ku mne druhí s prirodzeným rešpektom a láskou? Dôverujem svojim schopnostiam? Trpím strachom z budúcnosti?

 NAUČTE SA ODPÚŠŤAŤ

Slobodne dýchať tiež znamená mať rád svet a ľudí okolo seba, všetko vnímať radostne, s láskou a vedieť odpúšťať. Ak v sebe dusíme staré krivdy a rany, ktoré nám sedia „na pľúcach“, je dosť pravdepodobné, že sa časom začneme dusiť aj skutočne. Dlhodobé zúfalstvo, pocit, že bolestné emócie už nie je možné vyliečiť, stav, keď je človek úplne vyčerpaný životom, potom často vedie k zápalu pľúc. Tie sú totiž symbolom komunikácie s vonkajším svetom, druhým najvýznamnejším kontaktným orgánom hneď po pokožke.

DOPRAJTE SVOJU SLOBODU AJ DRUHÝM

Snažte sa preto vo svojom živote zachovať rovnováhu medzi braním a dávaním. Doprajte slobodu nielen sebe, ale aj druhým, nedajte sa nútiť do niečoho, čo vám nie je po vôli, a zložité životné situácie berte, pokiaľ možno, s nadhľadom, vďaka ktorému ich ľahšie „rozdýchate“. Okrem toho viac odpočívajte a čo najčastejšie choďte na čerstvý vzduch, na ktorom sa vaše pľúca riadne okysličia. Môžete tiež vedome nadychovať lásku a vydychovať strach.

ASTMA JE VOLANIE O POMOC

Na problémy s dychom si často sťažujú napríklad ženy, ktoré vo vzťahu zastávajú rolu oddanej manželky a poslušnej ovečky (v horšom prípade obete zneužívané autoritatívnym partnerom), ale aj deti, na ktoré ich rodičia nemajú čas a lásku im nahrádzajú materiálnymi vecami. Dieťa však potrebuje skutočnú pozornosť a pocit rodinnej harmónie. Ak to neprežíva, začína sa dusiť. Nie je náhoda, že v dnešnom hektickom a stále viac vystresovanom svete rýchlo pribúdajú aj malí astmatici.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 13:10