unsplash.com
StoryEditor

Pomáha udržať zdravé nechty, ale aj pokožku. Prírodný zázrak, ktorý by ste mali mať vždy po ruke

15.01.2022, 14:00
Zdravie
Jeho zázračné účinky využívali už domorodci. Jeho pozitívne účinky sa totiž nemusia zúžitkovať len na ľudskom tele, ale aj v mnohých iných oblastiach. Vedeli ste o tom?

Je vhodný aj ako dezinfekcia

Okrem zdravotných výhod môže byť čajovníkový olej prospešný aj pre domácnosť. Je skvelým univerzálnym čistiacim prostriedkom, ktorý dezinfikuje povrchy. Navyše to robí bez zanechania stôp po chemikáliách, s ktorými by ste nechceli prísť do kontaktu. Taktiež ho môžete použiť ako dezinfekčný prostriedok na ruky alebo ako repelent proti hmyzu. Keďže má protiplesňové účinky, dokáže odstrániť pleseň na ovocí či zelenine. Zmiešaním oleja a vody potrite produkty, na ktorých nechcete, aby sa pleseň vyskytla. Nechajte vysušiť a potom dôkladne opláchnite, čím môžete znížiť rast sivej plesne.

Okrem dezinfekčných výrobkov si môžete vyrobiť aj domácu ústnu vodu zriedením čajovníkového oleja s teplou vodou. Znížite tým tvorbu zubného kazu a odstránite zápach z úst. Avšak dajte si pozor, aby ste ho neprehltli, môže byť totiž pre telo veľmi toxický. Vďaka liečivým vlastnostiam oleja z čajovníka je ideálnou prírodnou alternatívou ku komerčným deodorantom a antiperspirantom,  pretože dokáže bojovať so zápachom a potením v podpazuší.

Môže byť nebezpečný?

Doterajšie výskumy ukazujú, že čajovníkový olej sa celkovo javí ako bezpečný. Avšak pred jeho použitím si treba uvedomiť niekoľko vecí. Olej z čajovníka by sa nemal používať vnútorne, pretože môže byť veľmi toxický. Na druhej strane by ste pred prvým použitím mali vyskúšať jeho účinok na malej ploche pokožky, aby ste zistili či sa neobjaví nežiadúca reakcia. Rovnako ľudia s citlivou pokožkou môžu po jeho aplikácii pocítiť podráždenie. Avšak jeho množstvo zdravotných účinkov prekrýva tie nežiadúce, a preto by ste ho mali mať vždy po ruke. Môže byť dobrým pomocníkom pri nečakanej kožnej reakcii či ako dezinfekcia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:47