Pozor na niektoré ich zložky
Pri konzumácii slnečnicových semienok si treba dať pozor najmä na vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín, ktoré môže byť problémom najmä u vegetariánov. Z tohto dôvodu je dôležité, aby sa semienka nestali primárnym zdrojom kyselín vo vašej výžive. Taktiež si treba uvedomiť, že nie sú kvalitným zdrojom bielkovín a často môžu obsahovať ťažké kovy, ktoré môžu v nadmerných množstvách spôsobiť poškodenie obličiek. Na druhej strane, ak sa ich rozhodnete pridať do jedálnička určeného na chudnutie, netreba zabúdať na to, že ako väčšina semien prinášajú aj spolu s prospešnými látkami veľké množstvo kalórií.
Pražené či surové?
Ak sa rozhodnete pridať ich do jedálnička mali by ste vedieť či sú lepšie pražené alebo surové. Ak dávate prednosť plnšej chuti, tak je najlepšie ich upražiť, avšak nezabudnite, že pražením sa zvyšuje obsah tuku a často aj soli. Naopak ak z nich chcete vyťažiť všetky zdravotné benefity, uprednostnite nepražené lúpané semienka. Konzumovať ich môžete pridaním do raňajkovej kaše, smoothies či posypať nimi zeleninový šalát. Okrem toho sú skvelé v bielom jogurte, ako posýpka na koláčoch či domáce slnečnicové maslo.