Antioxidačné a protizápalové látky
Slnečnicové semienka sú obľúbené ako súčasť pečiva, energetických tyčiniek či samostatne. Sú zdrojom rastlinných bielkovín, omega-6 nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov. Obsahujú veľké množstvo antioxidačných a protizápalových látok, ktoré pomáhajú pri hojení rán, majú pozitívny vplyv na zdravie srdca, ciev či krvného tlaku. Za ich zdravotné výhody sú zodpovedné najmä minerály ako horčík, draslík, fosfor, zinok či meď. Taktiež obsahujú kyselinu listovú, ktorej sa môžu potešiť predovšetkým ženy. Dokonca ak sa rozhodnete pridať slnečnicové semienka do vášho jedálničku, denne dokážete prijať až 15% odporúčanej dávky fosforu, medi či mangánu.
Pomáhajú pri chudnutí a znižujú tlak
Medzi hlavné účinky, ktoré konzumácia slnečnicových semienok prináša patrí ochrana buniek pred nežiaducim oxidačným stresom. Súvisí to najmä s vysokým obsahom vitamínu E, ktorý je známy ako silný antioxidant. Taktiež sú slnečnicové semienka schopné znížiť cholesterol, pretože obsahujú kyselinu linolovú a olejovú, ktoré majú priaznivé účinky pri spomínanom probléme. Taktiež majú semienka veľký vplyv na srdcovo- cievne choroby a dokážu znížiť riziko infarktu. Dokonca sa v niektorých prípadoch ukázalo, že sú schopné predchádzať vzniku rakoviny prsníka. Vysoký krvný tlak patrí medzi veľmi časté ochorenia, avšak ak začnete pravidelne konzumovať slnečnicové semienka, môže sa váš tlak znížiť. Podobnú funkciu má aj konzumácia mandlí. Okrem toho pomáhajú pri chudnutí, pretože sa nimi človek dokáže veľmi ľahko zasýtiť.
Článok pokračuje na ďalšej strane