unsplash.com
StoryEditor

Podporuje zdravie srdca či čriev. Čierny čaj by ste si mali dopriať čo najčastejšie

28.12.2021, 05:00
Zdravie
Jeden z najviac konzumovaných nápojov na svete, okrem vody, je práve čierny čaj. Ukrýva v sebe množstvo zdravotných výhod, ktorými telu prospieva zvnútra aj zvonku. Prezradíme vám, prečo by ste po ňom mali siahnuť aj napriek jeho intenzívnej chuti.

Užívanie je jednoduché

Pri príprave čierneho čaju by set si mali dať pozor na dobu lúhovania. Pri 1-3 minútach lúhovania sa uvoľňuje hlavne teínktorý má povzbudzujúce účinky. Pri dlhšom, a teda 4-5-minútovom lúhovaní , sa uvoľňujú triesloviny, ktoré účinky tejto látky znižujú a čaj potom pôsobí skôr upokojujúco. Viac sa neodporúča, pretože výsledkom je horká chuť a tmavý vzhľad. Dávkovanie nie je nejako striktné, ale vzhľadom na kofeín, ktorý obsahuje, sa odporúčajú najviac tri šálky denne.

Pozor, môže byť aj nebezpečný

Pitie čierneho čaju v miernom množstve je pre väčšinu ľudí vo všeobecnosti bezpečné. Avšak pitie veľkého množstva čierneho čaju , a teda viac ako štyri alebo päť šálok denne, môže spôsobiť zdravotné problémy. Je to najmä kvôli jeho vedľajším účinkom súvisiacim s kofeínom. Tie zahŕňajú úzkosť, zrýchlený dych, bolesť hlavy, časté močenie, nevoľnosť, otrasy či nepravidelný tlkot srdca. Kombinácia čierneho čaju s inými druhmi kofeínu môže byť veľmi nebezpečná. Dokáže spôsobiť nervozitu, omdlievanie, zvýšený krvný tlak či záchvaty. Avšak ak budete dodržovať jeho odporúčanú dennú dávku, nemusíte sa báť, že sa jeden z týchto vedľajších účinkov prejaví vo vašom tele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:33