unsplash.com
StoryEditor

Podporuje zdravie srdca či čriev. Čierny čaj by ste si mali dopriať čo najčastejšie

28.12.2021, 05:00
Zdravie
Jeden z najviac konzumovaných nápojov na svete, okrem vody, je práve čierny čaj. Ukrýva v sebe množstvo zdravotných výhod, ktorými telu prospieva zvnútra aj zvonku. Prezradíme vám, prečo by ste po ňom mali siahnuť aj napriek jeho intenzívnej chuti.

Čierny čaj sa vyrába z listov kríka Camellia sinensis. Obsahuje kofeín a rôzne druhy antioxidandov. Dokonca obsahuje viac kofeínu ako káva. Často sa mieša s inými rastlinami kvôli zlepšeniu svojej intenzívnej chute. Ponúka množstvo zdravotných výhod, pretože obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tele. Pozrite sa, aké sú jeho účinky na váš organizmus.

Bojovník s kilami navyše

Mnoho ľudí pije čierny čaj najmä kvôli tomu, že im chutí. Avšak iní ani nevedia, že jeho najsilnejším účinkom sú antioxidačné vlastnosti. Jeho konzumáciou môžete pomôcť pri znížení poškodenia buniek vo vašom tele. Tento jav pomáha pri rôznych chronických chorobách, ako zníženie cholesterolu alebo cukru v krvi. Dokonca niektorí ľudia, ktorí pravidelne konzumujú čierny čaj vykazujú pokles telesného tuku. Okrem toho dokáže podporiť zdravie vášho srdca, vrátane vysokého krvného tlaku. Taktiež zlepšuje zdravie čriev, znižuje krvný tlak, riziko mŕtvice či dokonca rakoviny. Podporuje zdravie kostí a tým, že zlepšuje prietok krvi, dokáže aj spomaliť starnutie vašej pokožky. Je veľkým bojovníkom proti stresu, zvyšuje výkonnosť a pomáha lepšie sa koncentrovať.

Vyrieši aj kozmetické problémy

Ak máte problémy s opuchnutými očami či tmavými kruhmi, čierny čaj je pre vás správnou voľbou. Taktiež napomáha k zastaveniu padania vlasov a štiepeniu ich končekov. Pre lepšiu hydratáciu pokožky si môžete vyrobiť čajový extrakt, ktorý jej dodá potrebné živiny. Sem patria aj suché pery, ktoré môžete odstrániť prikladaním čajových vrecúšok. Vyliečiť môže čierny čaj aj drobné popáleniny, svrbenie i opuchy spôsobené bodnutím hmyzu. Tým, že má antibakteriálne a protiplesňové účinky pomôže aj pri potení nôh.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 02:57