pexels.com
StoryEditor

Rôzne tipy bolestí v prsníkoch. Prezradíme vám, ktoré sú bežné, a pri ktorých treba zbystrieť

19.12.2021, 14:00
Zdravie
Či už máte zvýšenú citlivosť prsníkov, alebo pociťujete ostrú, bodavú až pálivú bolesť. Môže sa vyskytovať občas alebo si už bez nej neviete predstaviť deň. Bolesť prsníkov sa zvyčajne dá jednoducho vyriešiť, avšak v niektorých prípadoch môže byť príznakom niečoho vážnejšieho.

Infekcia nie len u dojčiacich žien

Dojčiace ženy dostávajú poväčšine infekciu prsníka, ktorá ma vírusový alebo bakteriálny základ. Avšak môže sa vyskytovať aj u iných žien. Pri infekcii môžete pociťovať bolesť, opuch či sčervenanie. Dokonca sa často vyskytuje aj horúčka v jednom z prsníkov. Dôvodom býva zvýšený prietok krvi v postihnutej oblasti. Pri prvých príznakoch treba okamžite navštíviť lekára. Liečba síce trvá dlhšie, ale antibiotiká a lieky proti bolesti vám môžu pomôcť v jej urýchlení.  

Lieky spôsobujúce bolesť prsníkov

Treba si dať pozor na vedľajšie účinky niektorých liekov, ktoré sú schopné spôsobovať bolesť prsníkov. Väčšinou sa to týka liekov na liečbu chudokrvnosti, stavov duševného zdravia či pri ochorení obličiek, srdca a vysokého krvného tlaku. Taktiež sem patria spomínané antikoncepčné tablety či iné. Avšak bolestivé komplikácie môžu súvisieť aj s prsnými implantátmi či už zo silikónu alebo fyziologického roztoku. Príčinou býva tkanivo jazvy, ktoré sa tvorí vo veľkej blízkosti implantátu. Lekára by ste mali okamžite navštíviť, pretože sa mohli stať, že vám napríklad jeden z implantátov praskol.

Príznaky rakoviny prsníka

Aj keď je to zriedkavý jav, bolesť v prsníkoch spôsobuje aj zápalová rakovina prsníka. Väčšinou sa totiž pri rakovine prsníka s bolesťou nestretnete. Príznaky tohto agresívneho ochorenia sa často objavujú náhle, ale aj rýchlo ustupujú. Rakoviny prsníka môže spôsobiť začervenanie, opuch alebo ťažobu či príliš intenzívnu bolesť. Taktiež jeden z príznakov je zhrubnutie kože na prsiach alebo jamke. Ak máte podozrenie na tento druh ochorenia, mali by ste v momente zvážiť návštevu lekára.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:15