pexels.com
StoryEditor

Rôzne tipy bolestí v prsníkoch. Prezradíme vám, ktoré sú bežné, a pri ktorých treba zbystrieť

19.12.2021, 14:00
Zdravie
Či už máte zvýšenú citlivosť prsníkov, alebo pociťujete ostrú, bodavú až pálivú bolesť. Môže sa vyskytovať občas alebo si už bez nej neviete predstaviť deň. Bolesť prsníkov sa zvyčajne dá jednoducho vyriešiť, avšak v niektorých prípadoch môže byť príznakom niečoho vážnejšieho.

Ach, tie hormóny

Najčastejšou príčinou bolesti prsníkov sú hormonálne zmeny. Väčšinou je to tri až päť dní pred začiatkom menštruácie, kedy môže bolesť spôsobiť opuch a zvýšiť citlivosť. Táto bolesť je veľmi bežná a zažíva ju takmer každá žena pred začiatkom cyklu. Taktiež citlivosť prsníkov je jedným z prvých príznakov tehotenstva. Zároveň sa môže stať, že ak otehotniete, môžu vás prsia bolieť intenzívnejšie, pretože tvorba hormónov v tele stúpa. Aby ste predišli bolestiam v prsníkoch pred menštruáciou, mali by ste vylúčiť kofeín, jesť nízkotučnú stravu, znížiť príjem soli či vyhnúť sa fajčeniu. Ak sú však bolesti veľmi veľké, mali by ste sa opýtať svojho lekára či bolesť nepochádza z nesprávnej antikoncepcie či iných liekov.  

Na poranenia si dajte pozor

Môže sa stať, že bolesť pochádza zo zranenia. Či už z dôsledku nehody, pri športovej aktivite alebo dokonca operácii prsníka. Pri zranení môžete cítiť ostrú až vystreľujúcu bolesť, ktorá je schopná pretrvávať niekoľkých dní či týždňov. Ak sa však bolesť nebude zlepšovať, okamžite by ste mali navštíviť lekára, pretože pretrvávajúca bolesť môže byť jeden z príznakov silného opuchu, hrčku v prsníku, infekcie či modriny, ktorá len tak nezmizne. Na druhej strane je dôležitý aj výber podprsenky. Intenzívna bolesť totiž môže súvisieť aj s nesprávnou podporov prsníka. Bez podpory sa môžu väzy, ktoré spájajú prsia s hrudnou stenou, natiahnuť a nepríjemne bolieť. Dbajte na výber správnej veľkosti podprsenky, ktorá poskytuje najmä potrebnú oporu prsníkom.

Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 22:16