Pixabay
StoryEditor

Bylinka, ktorá vylieči väčšinu zdravotných problémov. Dôvody, prečo by ste mali mať harmanček doma

08.12.2021, 12:55
Zdravie
Harmanček sa už nespočetne dlho používa ako tradičný liek na boj proti rôznych chorobám. Najmä v podobe čaju je schopný vyriešiť napríklad menštruačnú bolesť, zlepšiť spánok či dokonca chrániť pred určitými typmi rakoviny. Prečo začať pravidelne piť tento liečivý nápoj?

Problémy so srdcom či cukrovkou

Harmanček dokáže prispievať k zdraviu nášho srdca. Je bojovníkom pri znižovaní krvného tlaku a hladinu cholesterolu. Niektoré výskumy dokonca dokazujú, že ľuďom s cukrovkou pomáha zmenšovať úroveň cukru v krvi a zároveň zabraňuje aj jej zvyšovaniu. Taktiež je harmanček účinný pri osteoporóze, straty hustoty kostí, pri ktorej dochádza k vyššiemu riziku zlomenín a zhrbeného držania tela. Okrem toho sa v súčasnosti mnoho výskumov venuje aj hľadaní prevencie na liečbu rakoviny. Harmanček by mohol byť schopný zabrániť tvorbe rakovinových buniek a zabrániť ich rozvoju. Avšak dokázalo sa, že v tomto problémy dokáže mať silnejší účinok skôr nechtík ako harmanček. Jeho užívaním však nič nepokazíte. Napokon sa harmanček objavuje už aj v kozmetickom priemysle prostredníctvom rôznych mydiel, krémov či pleťových vôd. Aplikácia takýchto produktov môže zlepšiť zdravie pokožky, pomôcť pri hojení rán či pozitívne pôsobiť na ekzém.  

Takmer nulové nežiadúce účinky

Je veľa možností ako prijímať a konzumovať harmanček. Najbežnejšou formou je čaj, ale nájdeme ho ah vo forme tabliet či kozmetických výrobkov. Čo sa však týka odporúčanej dávky harmančekového čaju, tak štandardne by ste mali vypiť až štyri šálky denne. Každá bylinka či liek má nežiadúce účinky a harmanček nie je výnimkou. Vyhýbať by sa mu mali ľudia alergický na peľ a taktiež sa neodporúča dojčiacim a tehotným ženám. Samozrejme, ak užívate ešte nejaké iné lieky, pred pridaním harmančeka do jedálničku sa treba poradiť najprv so svojím lekárom. Jeho konzumácia je vak pre väčšinu ľudí bezpečná a žiadne život ohrozujúce reakcie dodnes neboli preukázané. Tým, že pozitívne účinky prevažujú nad tými vedľajšími je zrejmé, že harmanček by mal dostať miesto vo vašom jedálničku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:37