Pixabay
StoryEditor

Bylinka, ktorá vylieči väčšinu zdravotných problémov. Dôvody, prečo by ste mali mať harmanček doma

08.12.2021, 12:55
Zdravie
Harmanček sa už nespočetne dlho používa ako tradičný liek na boj proti rôznych chorobám. Najmä v podobe čaju je schopný vyriešiť napríklad menštruačnú bolesť, zlepšiť spánok či dokonca chrániť pred určitými typmi rakoviny. Prečo začať pravidelne piť tento liečivý nápoj?

Harmanček je kvitnúca rastlina z čeľade sedmokrásky. Túto bylinku už v roku 500 pred Kristom využíval otec medicíny, Hippokrat. Rodový názov Matricaria pochádza z latinského matrix, čo znamená maternica. Harmanček sa totiž z historického hľadiska začal používať najmä na liečbu porúch ženského reprodukčného systému. Nemci ho označujú ako liek „schopný všetkého“. Aké účinky má harmanček a je to naozaj všeliek?

V zdravom tele zdravý duch

Účinkov harmančeku je naozaj nespočetne veľa. Najčastejšie ho však v domácnosti využívame ako pomoc pri menštruačných bolestiach a kŕčoch. Taktiež sa môžeme stretnúť z jeho užívaním pri problémoch s trávením. Tým, že má protizápalové vlastnosti dokáže upokojiť žalúdok, nevoľnosť či plynatosť. V chladnom období harmanček posilňuje imunitu, pomáha pri bolestiach hrdla a funguje ako prevencia pri liečbe nádchy. Ďalšou výhodou je jeho jedinečná vlastnosť prispieť k lepšej kvalite spánku. Obsahuje totiž apigenín, antioxidant, ktorý pôsobí na receptory v mozgu, čím podporuje znižovanie ospalosti a celkovo neschopnosti zaspať.  Nespavosť sa väčšinou spája aj s depresiou a úzkosťou. Niektoré výskumy dokonca potvrdili, že harmanček funguje podobne ako aromaterapia. Čiže pri užívaní harmančeku má človek možno zlepšiť svoj spánok a tým aj znížiť príznaky depresie či úzkosti.

 Článok pokračuje na ďalšej strane

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 11:50