živočíšne uhliepexels.com
StoryEditor

Tento prírodný produkt sa nachádza skoro v každej domácej lekárničke. V čom ho ľudské telo potrebuje?

06.12.2021, 08:00
Zdravie
Najčastejšie využívame živočíšne uhlie na problémy s trávením či pri predávkovaní liekmi. V súčasnosti ho môžeme dokonca objaviť aj v rôznych kozmetických výrobkoch na starostlivosť o pleť alebo vlasy. Aké ďalšie účinky má čierne uhlie?

Ošetruje pleť a bieli zuby

Uhlie patrí k obľúbeným domácim liekom a v súčasnosti sa využíva aj na rôzne kozmetické účely. Najčastejšie ho z lekárničky vyberáme na pomoc pri znížení plynatosti alebo liečbu hnačky. Čo sa týka kozmetických účelov, tak o uhlí sa hovorí, že dokáže bieliť zuby. K tomu dnes slúžia rôzne zubné pasty s aktívnym uhlím či prášky s bieliacim efektom. Slúži aj pri problémoch s pleťou či vlasmi. Uhlie je totiž schopné z pokožky odstrániť všetky nečistoty, ktoré upchávajú póry. V obchodoch sú takéto výrobky v súčasnosti dostupné vo forme mydiel, gélov či peny určenej na hĺbkové čistenie pleti. Podobné účinky má aj pri problémoch s vlasmi. Vďaka uhliu môžu vlasy získať hodvábny lesk alebo sa zbaviť lupín. Existuje množstvo produktov s aktívnym uhlím či už v podobe šampónu, kondicionéra, či vlasovej masky.

Je užívanie uhlia bezpečné?

Aktívne uhlie sa vo väčšine prípadov považuje za bezpečné a nežiadúce účinky sú zriedkavé. To znamená, že môže nanajvýš je schopné spôsobiť zvracanie. Treba mať na pamäti, že aktívne uhlie môže tiež znížiť absorpciu niektorých liekov. Čiže ak v súčasnosti užívate iné lieky, pred sa radšej poraďte so svojím lekárom. Ak budete chcieť vyskúšať aktívne uhlie na kozmetické alebo domáce účely, môžete ho nájsť v bežne dostupných online či kamenných obchodoch s doplnkami. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:26