profimedia
StoryEditor

Konzumácia jednej potraviny vás dokáže napumpovať energiou. Doprajte si ju najmä v zime

16.11.2021, 21:00
Zdravie
Dni sú kratšie, chladnejšie, plné melanchólie. Nemožno sa čudovať tomu, že nás mnohých ťahá na spánok najmä v čase, keď si odpočinúť nemôžeme. Čo s tým?

S nástupom chladnejšieho obdobia dochádza nášmu telu prirodzene energia, a tak, ako majú oddychový režim niektoré zvieratá, by sme najradšej mali zimný spánok aj my. To, že naše telo pociťuje miernejšiu únavu, je úplne normálne - problém nastáva vtedy, ak sa ''slabosť'' prejavuje už v dlhších intervaloch, aj napriek kvalitnému spánku. Vtedy nám naše telo značí, že by sme z tempa mali povoliť alebo doplniť dôležité vitamíny a látky, ktoré mu chýbajú.

Avokádo ako superpotravina 

O účinkoch avokáda ste už zrejme počuli. Škála jeho pozitívnych dopadov na naše telo je tak obrovská, že nie nadarmo sa označuje za superpotravinu, ktorá by v našich jedálničkoch rozhodne nemala chýbať. Medzi najzákladnejšie a najčastejšie spomínané benefity patria zdravé tuky, kvôli ktorým sa nemusíte obávať zbytočných kalórií navyše, ale aj schopnosť zníženia cholesterolu, s ktorým má problém čoraz viac ľudí. 

Málokto však vie, že avokádo obsahuje obrovské množstvo draslíka - dokonca viac, ako slávne banány. Práve ten je zodpovedný za správne fungovanie našej nervovej sústavy, ale aj zdravie kostí, svalových tkanív či dokonca obličiek. Nedostatok draslíka sa prejavuje zvýšenou únavou, neustálou ospalosťou, ale zároveň aj nekvalitným spánkom. Práve pravidelná konzumácia avokáda si s týmto problémom vie poradiť.

Dopriať avokádo si môžete v mnohých podobách - či už vo forme pomazánky, šalátu alebo smoothie. Inšpirovať sa môžete napríklad aj týmto receptom:

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:10