Používanie mikrovlnky patrí k takmer každodenným procesom každého človeka. Dokáže vám ohriať akékoľvek jedlo, no nie každé tam patrí. Tieto potraviny by ste nemali ani náhodou dávať do mikrovlnky, pri niektorých sa môžete dokonca aj otráviť.
POTRAVINY, KTORÉ NEPATRIA DO MIKROVLNKY
-dojčenské mlieko (pre mnohé matky bežnou rutinou, no mlieko týmto ohrievaním stráca živiny, ktoré sa v ňom nachádzajú, ktoré dieťa potrebuje)
-hríby (hríby ohriate v mikrovlnke môžu vyvolať tráviace ťažkosti)
-chilli papričky (kapsaicín, látka, ktorá papričkám dodáva štipľavú chuť sa pri ohrievaní v mikrovlnke uvoľní do vzduchu, hrozia vám dýchacie ťažkosti, po otvorení mikrovlnky to má rovnaký efekt, ako keby ste tam nastriekali slzotvorný sprej)
-mrazené mäso (tenké časti mäsa sa začnú v mikrovlnke variť a vo vnútri ostane zmrznuté, čo má za následok rýchlejšie šírenie baktérií a po tepelnom spracovaní bude mäso tuhé)
-ovocie (väčšina ovocia sa môže pri rozhrievaní zapáliť, prípadne explodovať)
-vajcia (vajcia dokážu v mikrovlnke veľmi jednoducho explodovať, do mikrovlnky ich nedávajte ani na chvíľu)
-repa, špenát, zeler (v týchto potravinách sa zohrievaním menia nitráty na nitrity (dusičnany na dusitany), ktoré sú karcinogénne)
VECI, KTORÉ NEPATRIA DO MIKROVLNKY
-plastové misky, či obedáre by ste do mikrovlnky nemali dávať (mnoho plastov obsahuje chemickú látku bisfenol A (BPA), chemikálie z nekvalitných plastov sa pri ohrievaní uvoľnia do vášho jedla a môžu spôsobovať vážne zdravotné ťažkosti
-zdobený riad (zdobenie obsahuje väčšinou kovy a v mikrovlnke by spôsobili iskrenie, či explodovanie)
-žiadne kovové predmety, ani alobal, do mikrovlnky ani náhodou nedávajte, je to kov, takže môžu veľmi ľahko explodovať